La câteva zile după ce specialiştii ISU Suceava au dat peste un adevărat depozit de muniţie, sub pământ, la Cârlibaba, pirotehniştii au fost chemaţi, luni, din nou în aceeaşi comună.
De data aceasta, un sătean a găsit pe un drum forestier din zona „Tătarca” un proiectil de război. Omul i-a anunţat imediat pe poliţiştii din comună, aceştia din urmă asigurând zona şi solicitând intervenţia celor de la ISU Suceava.
Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii au periat zona şi, pe lângă proiectilul explozibil de calibrul 150 de milimetri, au mai găsit încă unul, mai mic, şi mai multe cartuşe de infanterie, calibrul 7,62 de milimetri.
Singura problemă a membrilor grupei pirotehnice a fost aceea că, în zona în care au fost găsite elementele de muniţie, nu au putut ajunge cu maşina de serviciu, special echipată pentru transportul explozibililor, motiv pentru care au fost nevoiţi să care personal proiectilele până la autovehiculul cu care veniseră de la Suceava.
Misiunea cea mai grea a avut-o subofiţerul ISU care a trebuit să aducă la maşină, în condiţii de maximă siguranţă, proiectilul cu calibrul de 150 de milimetri, a cărui greutate ajungea la aproximativ 30 de kilograme.
Cei aproximativ doi kilometri pe care angajatul ISU Suceava i-a avut de parcurs cu bomba în braţe au fost foarte anevoioşi, mai ales că subofiţerul ştia că orice mişcare bruscă ar fi putut duce la explozia proiectilului.
Din fericire, pirotehniştii au reuşit să ajungă cu bine la maşina de serviciu şi să transporte cele două proiectile într-un poligon autorizat, urmând ca acestea să fie distruse în condiţii de maximă siguranţă.
Cu grenada în podul casei
În cursul zilei de ieri, grupa pirotehnică a ISU Suceava s-a deplasat la Salcea, acolo unde, în podul unei case, mai mulţi muncitori care efectuau lucrări de reparaţii au dat peste o grenadă defensivă, în stare bună, cu inelul de siguranţă aplicat.
Numai în acest an, pirotehniştii ISU Suceava au fost solicitaţi să intervină la zeci de misiuni de asanare, fiecare intervenţie având un grad crescut de periculozitate.
Pirotehniştii îi avertizează pe cei care găsesc elemente de muniţie să anunţe imediat acest lucru la Serviciul de preluare a apelurilor de urgenţă -112.
„Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim, prin urmare orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate”, susţin specialiştii ISU Suceava.