Până atunci însă, localnicii vor mai trebuie să suporte o detonare controlată şi riscurile aferente pentru proprietăţile din jur, întrucât firma a apucat să perforeze trei găuri în versant, să încarce în ele 45 kg de dinamită şi să amorseze în vederea detonării.
După ce lumea a ieşit în stradă şi a împiedicat prin „zid uman” derularea detonării şi ploaia de pietre din jur, după ce exploatarea rocii prin detonare a fost oprită temporar de organele de control, capsele au fost tăiate şi fitilul detonant a fost izolat, însă comisarii de mediu au constatat că „se poate autodeclanşa explozia necontrolată” şi că explozibilul nu mai poate fi retras. În consecinţă, tocmai pentru binele populaţiei revoltate, detonarea aflată în lucru joia trecută trebuie efectuată.
Urmare a reacţiei dure a populaţiei la intenţia firmei de a provoca o nouă explozie, pe 10 octombrie în comună a avut loc o verificare amplă, derulată de comisarii suceveni ai Gărzii de Mediu şi de reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava - serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice.
S-a constatat că firma reclamată de populaţie deţinea o autorizaţie de mediu proaspăt reînnoită în luna iulie, care însă „s-a emis fără acceptul vecinilor din zona Carierei Măgura Pojorîta şi fără derularea procedurii de dezbatere publică”.
Totodată, autorizaţia impunea firmei să respecte legislaţia de mediu în vigoare şi să nu afecteze prin zgomot sau alt discomfort vecinătăţile. Comisarii de mediu au constatat că firma a produs anterior disconfort şi daune materiale reclamate de populaţie şi vor emite o notificare în vederea suspendării autorizaţiei de mediu a firmei incriminate, pentru cariera cu bucluc. Obligaţia de a rezolva rapid pericolul exploziei şi interdicţia de a mai exploata piatra prin derocare cu explozivi în acel loc au fost consemnate oficial în nota de constatare 589/13.10.2008.
Totodată, Primăriei comunei i s-a atras atenţia oficial că autorităţile locale au obligaţia, potrivit legii, să reglementeze, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, desfăşurarea unor activităţi generatoare de disconfort pentru populaţie în anumite zone ale localităţilor, cu predominanţă în spaţiile destinate locuinţelor, în zonele destinate tratamentului, odihnei, recreării şi agrementului.