Proiectul a fost iniţiat de Regiunea italiană Abruzzo, prin Programul de Iniţiativă Comunitară Leader, care presupune construirea unor hanuri în Europa: Italia, Elveţia, Franţa şi România, unde partener este Consiliul Judeţean Suceava.
Proiectul „Hanurile Europei Rurale-European Country Inns” are ca obiectiv general promovarea zonei rurale prin produse specifice şi oferte turistice, în cadrul unei reţele proprii de hanuri, ce vor cuprinde şi posibilităţi de primire, informare şi promovare a zonei.
Suceava, în circuitul turistic european
Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, a declarat că „lansarea Hanului european de la Suceava, în Muzeul Satului Bucovinean, este, practic, o dovadă că şi Suceava intră într-un circuit turistic european important”.
El a mai spus că Hanul European este compartimentat cu un show - room, o cameră de prezentare a diverselor produse tradiţionale, sala hanului, cu obiecte tradiţionale, şi o sală care va găzdui activităţi economice.
„Pe măsură ce regiunile un deja planuri europene, vor propune seri ca aceasta, o seară română şi italiană, cu produse tradiţionale. Cu siguranţă, în acest spaţiu vor fi şi produse tradiţionale din zonele care vor binevoi să-şi prezinte diversele produse gastronomice originale”, a mai completat directorul Ursu.
Gustări şi muzică italiană
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, este de părere că deschiderea acestei locaţii în Suceava „se leagă de o politică europeană a grupurilor de acţiune locală”.
„Programul de Iniţiativă Comunitară Leader, care în România va fi mai consistent din 2009, promovează iniţiativele locale şi asocierea diferitelor organizaţii pentru promovarea anumitor obiective. Europa se va dezvolta atunci când comunităţile locale vor acţiona, se vor asocia între ele fără graniţe”, a declarat Flutur.
Reprezentantul delegaţiei italiene din regiunea Abruzzo, Stefano di Rocco, directorul general al Comunităţii Montane „Valle Roveto” a spus că „Proiectul european „European Country Inn” are ca scop relaţia strânsă dintre teritoriile din Europa. Aceste hanuri au fost create pentru a aduna oameni din mai multe naţiuni, de a gusta din produsele specifice fiecărui popor, de a se cunoaşte mai bine”.
La finalul inaugurării Hanului european s-au putut degusta preparate specifice din Abruzzo. Bucătarii veniţi din acea zonă a Italiei au făcut demonstraţii de produse ce se pot pregăti la un han al Europei: paste cu bob, marinată de peşte, maccheroni alla chittara sau ragut de miel sau de porc.
(14 oct 2008, 12:06:29