Comisia de Jurisdicţie Profesională a Colegiului Medicilor Suceava şi-a schimbat componenţa pentru a investiga acuzaţiile aduse medicului ginecolog Cornelia Hîncu, de familia unei paciente care a murit în Spitalul de Urgenţă Suceava.
Doctorii Cristian Irimie, Alexandru Lăzăreanu şi Sorin Hîncu s-au recuzat din cauza relaţiilor de rudenie cu medicul reclamat. În locul doctorului Irimie, preşedintele comisiei este dr. Gheorghe Ţeudan. Cei care vor trebui să dea un verdict la sesizările legate de nerespectarea deontologiei profesionale în acest caz sunt medicii Paraschiva Pauliuc, Tiberiu Brădăţan, Ruslan Gorceag şi Stelică Constantin.
Din cauza perioadei de concedii, Comisia de Jurisdicţie Profesională din Colegiul Medicilor Suceava s-a putut întruni abia săptămâna trecută. La prima întâlnire medicii în cauză s-au recuzat, iar în această săptămână s-a stabilit noua comisie, care are în atribuţii anchetarea reclamaţiilor şi sesizărilor legate de nerespectarea deontologiei profesionale, întocmirea dosarului de anchetă disciplinară şi susţinerea acţiunii disciplinare în faţa comisiei de disciplină.
Necropsia a stabilit că n-a fost culpă medicală
Dr. Cornelia Hîncu a fost acuzată, la începutul lunii septembrie, de rudele unei paciente care a murit în Spitalul de Urgenţă Suceava, că au fost informate cu întârziere asupra morţii femeii şi că nici un cadru sanitar nu le-a oferit informaţii punctuale cu privire la paşii care trebuie de urmat pentru efectuarea într-un timp cât mai scurt a unei necropsii, în vederea stabilirii cauzelor care au condus la un final atât de tragic.
Familia a acuzat şi calitatea actului medical de care a beneficiat pacienta pe perioada internării, rudele apreciind că la mijloc ar putea fi vorba de ucidere din culpă. În acest sens, familia a depus o sesizare la Poliţie şi Procuratură, solicitând anchetarea cauzelor morţii şi stabilirea gradului de vinovăţie a medicilor implicaţi.
Ulterior, necropsia a arătat că Maria Magdalena Birău, în vârstă de 27 ani, din Dumbrăveni, a murit din cauza unei tromboembolii pulmonare, cu punct de plecare de la nivelul vaselor din sfera genitală. „Nu se pune problema unei culpe medicale, asemenea riscuri există mereu. În astfel de cazuri, moartea este foarte rapidă”, a fost verdictul medicului legist Lăcrămioara Balan.
În ciuda acestui răspuns, membrii familiei a depus o plângere şi la Colegiul Medicilor Suceava, sperând că ancheta demarată de autorităţile sanitare îi va lămuri pe deplin dacă a fost vorba de ucidere din culpă sau doar de neşansă.
(11 oct 2008, 11:11:21