Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2008 - Anul XIII, nr. 240 (3921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Meşteri şi produse

Potcoave şi brăţări din linguri vechi, pe esplanada Casei de Cultură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cine a ratat ieri prezenţa pe esplanada Casei de Cultură din Suceava o mai poate face astăzi şi mâine. Dacă ouăle încondeiate, icoanele pictate sau diferite obiecte sculptate în lemn nu mai sunt o necunoscută pentru aproape nimeni, sucevenii vor putea admira şi meserii mai puţin popularizate.

 

Fierarul venit tocmai de la Moldoviţa şi foalele cu care acesta lucrează reprezintă, fără îndoială, principalul punct de atracţie pentru vizitatorii care ajung în zona centrală a municipiului Suceava. Calfa şi ucenicul ridică ritmic barosul şi ciocanul şi prelucrează cu viteză potcoave pentru cai. Cam patru în decurs de jumătate de oră, după cum ne spune Gheorghe Hârjău, proprietarul „fierăriei ambulante”.

„E o meserie care nu va muri atâta vreme cât există cai. La noi, la Moldoviţa, de exemplu, sunt nu mai puţin de patru fierării şi toate au de lucru. De la potcoave şi cuie pentru cai până la balamale sau scoabe de construcţii”, a mărturisit Gheorghe Hârjău.

Pentru că astfel de fierării sunt destul de rare în judeţ, curioşii s-au adunat rapid în jurul meşterului şi al ajutorului său pentru a le admira munca.

 

Bijuterii din linguri vechi de 100 de ani

Ceva mai încolo de fierăria lui Hârjău, un alt meşter care lucrează cu metale este Mircea Crăciun. Este de etnie romă, iar la Suceava a venit de la un alt târg, din Bruxelles.

„Vă spun cu sinceritate că acest târg este de nivel european, e unul dintre cele mai bine organizate din România. Şi vă spune asta unul care umblă pe la târguri prin ţară şi străinătate de mai bine de 7 ani”, a spus Mircea Crăciun.

Şi atelierul său amenajat în aer liber lângă căsuţa care i-a fost repartizată de organizatori atrage mulţi vizitatori.

Nici nu-i de mirare, de vreme ce meşterul transformă lingurile vechi de 100 de ani în bijuterii, după o metodă pe care a „brevetat-o” singur acum 2 ani.

„Am avut mare succes cu aceste brăţări din linguri în Suedia, dar sunt şi în România multe persoane interesate. Pentru fiecare brăţară am nevoie de 4-5 ore de muncă, iar preţul este de 70 de lei”, a dezvăluit Mircea Crăciun.

În afara acestor brăţări inedite, bărbatul vinde şi ibrice din cupru. Costă 60 de lei şi noutatea este că au un fund special, care îi permite celui care foloseşte ibricul să fiarbă cafeaua atât la aragaz, cât şi la nisip.

 

Ouă de fazan şi lebădă, încondeiate de femei din Bucovina

Şi încondeietoarele de ouă prezente la manifestare sunt convinse că vor avea succes cu produsele pe care le expun. Aurelia Toma, din Vatra Moldoviţei, a prins tainele acestei meserii în urmă cu mai mulţi ani, iar între timp şi-a diversificat oferta. De la ouă de găină şi ouă de gâscă, femeia a ajuns să încondeieze ouă de fazan sau de lebădă.

„Sunt două tipuri de ouă, cele închistrite tradiţional şi cele cu ceară colorată, iar motivele care se regăsesc pe ouă sunt cele tradiţionale zonei noastre”, a precizat Aurelia Toma.

Preţurile variază în funcţie de mărimea oului şi complexitatea lucrării.

Un ou de fazan se vinde cu 7 lei, unul de găină cu preţuri între 8-10 lei, în timp ce pentru un ou de gâscă preţul este de 25 de lei.

 

Concert de muzică populară cu formaţii ale minorităţilor

Printre produsele pe care meşterii le expun pe esplanada Casei de Cultură, cu ocazia Forumului Regional de Investiţii, se mai regăsesc icoane, ştergare, ii, măşti tradiţionale, sculpturi în lemn sau obiecte de ceramică.

Ieri după-amiază, pe scena amenajată în faţa Casei de Cultură au urcat mai multe formaţii aparţinând tuturor minorităţilor etnice din Bucovina, concert care s-a prelungit pe durata mai multor ore.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Potcoave şi brăţări din linguri vechi, pe esplanada Casei de Cultură.
 Vizualizări articol: 3295 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Potcoave şi brăţări din linguri vechi, pe esplanada Casei de Cultură4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Curiozitate trimis de
(13 oct 2008, 07:44:17
Si... cat mai dureaza chestia asta?
2.   Targul fara targ trimis de
(13 oct 2008, 08:50:32
pe fatada casei de cultura trona un afis cu "TURISM RELIGIOS IN BUCOVINA"dar nu am vazut prezentat de organizatori nici un traseu ,nici un edificiu religios ,nici un pliant ,nici o brosura , nici un stand cu obiecte de cult,carte,icoane ci au fost prezenti citiva mesteri cu ceva obiecte ,din traditia gastronomica a bucovinei mai nimic (doua roti de cascaval si citeva preparate din carne de porc)singurul lucru prezentat la nivel mare a fost spectacolul de muzica dar pre putin pentru ceea ce sa vrut afi un tirg
3.   Expo trimis de
(13 oct 2008, 10:34:33
fudulie si prostie= flutursi lungu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei