Evenimentul a avut loc în cadrul Forumului Regional de Investiţii care se desfăşoară zilele acestea la Centrul Economic Bucovina, în prezenţa arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a europarlamentarului Theodor Stolojan, a partenerilor judeţului Suceava din Europa, a ambasadorilor Austriei şi Ungariei în România, precum şi a numeroşi preşedinţi de Consilii Judeţene şi prefecţi din întreaga ţară. Startul acestui forum de investiţii, a fost dat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Semnalul de începere la constituit sunetul clopotului aflat într-o clopotniţă amenajată în incinta Centrului Economic, care a fost tras chiar de către şeful administraţiei judeţene.
„Avem onoarea ca acest Forum de Investiţii să fie organizat în judeţul Suceava, motiv pentru care am decis ca tema principală a acestuia să fie dezvoltarea turismului şi oportunităţile de finanţare în acest domeniu de activitate. Şi asta pentru că în cel mai scurt timp vor exista fonduri importante pentru acest domeniu, iar activitatea turistică din judeţul Suceava trebuie să prindă o amploare mult mai mare”, a declarat Gheorghe Flutur.
La rândul său, europarlamentarul PD-L Theodor Stolojan a declarat că deşi România beneficiază de un potenţial „extraordinar”, activitatea turistică şi veniturile obţinute din acest domeniu nu sunt satisfăcătoare.
„Avem aceste minuni, mănăstirile din Bucovina, şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă să le punem în valoare. Şi ţin să-i felicit pe domnul Flutur şi pe arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, pentru iniţiativa pe care au avut-o pentru a promova un proiect pentru dezvoltarea turismului religios în această zonă”, a declarat Stolojan.
La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că la rândul său va sprijini dezvoltarea turismului religios, apreciind că pentru a se ajunge la acest obiect trebuie reabilitată infrastructura. De asemenea, el a arătat că şi Primăria Suceava promovează, alături de Consiliul Judeţean şi Arhiepiscopie, un proiect important pentru dezvoltarea turismului, şi anume reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei.
ÎPS Pimen a acuzat politicienii că refuză să retrocedeze Fondul Bisericesc
Prezent la lansarea proiectului „Turismul religios în Bucovina”, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a apreciat că acesta va reprezenta un avantaj în promovarea, dar şi în „îngrijirea” lăcaşelor de cult din judeţul Suceava.
ÎPS Pimen arătat că deşi în momentul de faţă mănăstirile şi bisericile din Bucovina sunt „bolnave şi îmbătrânite”, fondurile pentru conservarea lor sunt insuficiente.
„Şi asta pentru că clasa politică refuză, cu motive mincinoase, să retrocedeze Fondul Bisericesc, care reprezintă o resursă sigură şi permanentă pentru îngrijirea acestor valori de patrimoniu. Şi vreau să-l felicit pe preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, pentru iniţiativa de a promova un astfel de proiect care va sprijini turismul religios. Ca bucovinean, ca om de cultură şi cu suflet a dovedit că îi pasă de aceste valori, iar proiectul reprezintă un pas înainte pentru asigurarea resurselor necesare îngrijirii mănăstirilor şi bisericilor”, a declarat ÎPS Pimen.
Etapele proiectului „Turismul religios în Bucovina”
Gheorghe Flutur a precizat că pentru punerea în practică a proiectului „Turismul religios în Bucovina” vor trebui urmate mai multe etape, plecând de la asocierea între factorii locali cu implicare în turism şi stabilirea sarcinilor fiecăruia.
Flutur a precizat că în cadrul proiectului a fost elaborat un cod deontologic al operatorilor de turism parteneri, urmând ca în perioada următoare să se pună accent pe restaurarea monumentelor istorice şi reamenajarea muzeelor bisericeşti şi locale.
Şeful administraţiei judeţene a mai precizat că printre etapele proiectului se mai numără şi elaborarea unei agende cultural – religioase care să prezinte sărbătorile religioase cu tradiţiile populare şi resursele culturale, identificarea resurselor financiare pentru implementarea proiectului, stabilirea exactă a locaţiilor care vor face parte din proiect şi pregătirea profesională a personalului.
Gheorghe Flutur a mai arătat că dacă pentru început Consiliul Judeţean a semnat un acord de parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, în perioada următoare vor fi cooptaţi ca şi partenerei şi reprezentaţii celorlalte culte religioase din judeţul Suceava.
Produsele naturale din Bucovina
Gheorghe Flutur a precizat că implementarea proiectului „Produse naturale în Bucovina” va determina o valorificare mai mare a acestora, ceea ce va determina o creştere a producţiei ecologice la nivelul judeţului.
El a arătat că instituţia pe care o conduce va sprijini persoanele fizice şi juridice din judeţul Suceava care vor fi interesate să beneficieze de oportunităţile de finanţare prin Programul de Dezvoltare Rurală. El a spus că agricultura ecologică va reprezenta unul dintre obiectivele pe care le urmări în realizarea proiectului „Produse naturale în Bucovina”.
„Agricultura practicată în zona Bucovina se bazează pe 'metode curate', îngrăşămintele chimice nefiind utilizate pe scară largă. Iar acest lucru va facilita o trecere mai uşoară la agricultura ecologică”, a declarat Flutur.
(11 oct 2008, 11:30:38