Ambasadorul Austriei, prezent la eveniment alături de ambasadorul Ungariei, Excelenţa Sa Oszkar Fuzes, şi de reprezentanţii altor misiuni diplomatice europene, a amintit legăturile istorice dintre Bucovina şi Austria şi a apreciat proiectul de turism religios lansat de Consiliul Judeţean în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
În acest context, diplomatul a spus că Austria poate avea un aport economic semnificativ la susţinerea acestui proiect şi a propus crearea unui nou drum de pelerinaj creştin, “Drumul lui Iacob spre Est”, similar cu Camino de Santiago, drumul medieval străbătut de pelerini pentru a ajunge la mormântul apostolului Iacob din Santiago de Compostela, Spania.
Aşa cum “Drumul lui Iacob” spre Spania leagă regiunea Pirineilor cu mormântul apostolului, traversând oraşele Jaca, Pamplona, Estella, Burgos şi León, aşa “Drumul lui Iacob spre Est” ar trebui să lege un loc important din Austria, prin Ungaria, Slovacia şi Ucraina, de mănăstirile din Bucovina.
Ambasadorul Ungariei: „Englezii şi francezii nu ştiu ce înseamnă Bucovina, dar noi ştim, noi înţelegem şi simţim acest loc”
Preşedintele Gheorghe Flutur a primit cu entuziasm propunerea şi a spus că va extinde parteneriatul pe care îl are Consiliul Judeţean cu Arhiepiscopia şi cu Biserica catolică, având în vedere locul de pelerinaj catolic de la Sanctuarul de la Cacica.
Aceeaşi deschidere către proiect a arătat-o şi ambasadorul Ungariei, Excelenţa Sa Oszkar Fuzes, care ne-a declarat că „orice iniţiativă care are un sâmbure de originalitate este foarte bună şi permite turiştilor să vadă ceva nou”.
„Sunt foarte bucuros că a fost lansată propunerea şi voi sprijini acest pelerinaj. Totdeauna trebuie căutat ceva nou, ceva ce numai într-un anumit loc există. Noi, ungurii, cunoaştem din istorie ce înseamnă Bucovina. Englezii şi francezii nu ştiu ce înseamnă Bucovina, dar noi ştim, noi înţelegem şi simţim acest loc. Acum turiştii unguri vin doar în Ardeal, dar cu timpul vor descoperi şi Bucovina şi le va plăcea”, a spus ambasadorul.
Acesta a mai afirmat că mulţi locuitori din Bucovina au emigrat în regiunea ungurească Bonyhad, în judeţul Tolna, şi crede că urmaşii lor vor fi primii care vor veni în Bucovina ca turişti. „Drumul lui Iacob spre Est este o idee foarte bună şi o vom sprijini”, a mai spus ambasadorul Ungariei.
În Spania, în anii 1970- 1980, a avut loc o reactivare a pelerinajului la mormântul lui Iacob, iar în anul 1993 drumul principal de pe teritoriul Spaniei a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO. Santiago de Compostela (Galicia) este cel mai important loc de pelerinaj creştin după Roma şi Ierusalim.
(11 oct 2008, 14:15:00