Mai mult, Crăiţa Buda Niga, directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, aflată şi ea pe lista învinuiţilor, a fost numită vicepreşedinte într-o comisie de bacalaureat, în vara acestui an.
Vorbe goale şi minciuni
Cazul celor 18 profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, care au falsificat situaţia şcolară a unor elevi de la cursurile de la „frecvenţă redusă”, ei primind note şi fiind promovaţi deşi erau în străinătate, a ajuns subiect şi la nivel naţional.
În ediţia din 23 iulie 2008 a cotidianului Gândul a fost publicat un articol pe această temă, ocazie cu care Gabriel Ispas, şeful Corpului de Control al Ministerului Educaţiei, a declarat că „vom cere Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava să ia măsuri ferme împotriva respectivilor profesori, măsuri care să meargă până la scoaterea din învăţământ”. Lucrurile au rămas doar la nivel declarativ.
Reprezentanţii IŞJ Suceava refuză să pună în aplicare orice fel de sancţiune, motivaţia fiind că nu au fost informaţi oficial despre caz.
„În nici unul dintre cele două cazuri nu am fost informaţi în scris de organele de anchetă despre o soluţie finală. În aceste condiţii, nu avem ce măsuri să luăm”, ne-a declarat ieri Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.
Cel puţin în cazul dosarului de la Cajvana, în care au fost cercetaţi 25 de profesori, finalizat încă din 2006, IŞJ Suceava a fost informat despre caz, după cum ne-a declarat prim-procurorul Viorel Damu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.
„Am făcut informări scrise către Inspectorat atât la începerea urmării penale, cât şi la finalizarea dosarului”, a precizat Damu.
Fără răspunsuri
Şi celălalt dosar, al celor 18 profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cercetat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, a fost finalizat, procurorul dând aceeaşi soluţie şi după analizarea contestaţiei profesorilor învinuiţi.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, pentru că au avut o atitudine sinceră, iar fapta lor nu prezintă pericol social, profesorii au scăpat de trimiterea în judecată, primind doar amenzi de câte 700 de lei. Profesorii învinuiţi nu au acceptat soluţia dată de două ori de procurori şi au apelat la Judecătoria Suceava, cerând redeschiderea dosarului.
Un profesor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, care a sesizat neregulile de la şcoala unde predă, a cerut prin adrese scrise IŞJ Suceava să solicite de la Parchet o copie a rechizitoriului procurorului, pentru a-i sancţiona pe cei vinovaţi, şi a trimis o copie după act şi la Ministerul Educaţiei, însă se pare că reprezentanţii acestor instituţii nu vor să vadă aceste lucruri.
Au luat diploma de liceu, deşi erau la „căpşuni”
În dosarul care îi vizează pe profesorii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava începerea urmăririi penale a fost demarată în luna iulie a anului trecut. Cei 18 profesorii învinuiţi în dosar erau acuzaţi că au falsificat situaţia şcolară a unor elevi de la „frecvenţă redusă”, care nu au dat deloc pe la ore.
Faptele s-au întâmplat în anul şcolar 2004-2005, respectiv 2005-2006, elevii cu pricina reuşind să ia note de trecere şi să promoveze clasa, deşi se aflau în străinătate.
Profesorii au declarat că nu aveau cum să-i cunoască pe elevi după fizionomie, întrucât aveau puţine ore cu aceştia şi că nu i-au legitimat niciodată, fiind posibil ca în locul acestora să se fi prezentat alte persoane sau ca un elev din clasă să predea două lucrări.
În cunoştinţă de cauză sau nu, profesorii şi-au pus semnătura pe nişte înscrisuri oficiale false, iar elevii au folosit documentele pentru a participa la examenul de bacalaureat, în 2006 şi în 2007. Procurorii au considerat că fapta nu prezintă pericol social ridicat şi au aplicat amenda de câteva sute de lei, fără ca asta să însemne că falsurile nu s-au consumat.
I-au promovat deoarece se temeau să nu rămână fără post
În celălalt caz, 25 de profesori şi maiştri instructori de la Grupul Şcolar Cajvana au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei deoarece au promovat zeci de elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a pe care nu i-au văzut la faţă în cursul anilor şcolari 2003-2004 şi 2004-2005.
În faţa procurorilor rădăuţeni, dascălii şi-au motivat acţiunile prin faptul că, dacă nu ar fi pus note de trecere pentru elevii respectivi, aceştia din urmă ar fi fost exmatriculaţi sau ar fi repetat anul şcolar, caz în care unele dintre clase ar fi fost desfiinţate, iar numărul de posturi pentru profesori redus.
În ambele cazuri, procurorii au trimis, către Judecătorie, cereri de anulare a diplomelor de bacalaureat obţinute prin aceste falsuri.
(10 oct 2008, 11:45:55