Primarul de Suceava, Ion Lungu, solicită Consiliului Judeţean să analizeze posibilitatea ridicării interdicţiei de construire în zona străzii Mihail Sadoveanu, pe versantul de N-E, restricţie instituită printr-o hotărâre a CJ în anul 1997.
Pentru a-şi susţine cererea, primarul a anexat un raport de monitorizare a versantului, în zona acestei străzi, efectuat în perioada 5 mai-2 septembrie a.c., în cadrul proiectului TERRARISC.
Proiectul a fost demarat în ianuarie 2006, de Primăria Suceava, în parteneriat cu Facultatea de Geologie şi Geofizică Bucureşti, firma Software şi Sisteme Informatice Bucovina (SSIB) Suceava, Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC) Bucureşti şi IPA Bucureşti şi monitorizează online alunecările din zona versantului.
Monitorizarea versantului - doar patru luni, într-un singur punct
Din monitorizare trebuie să se determine dacă după realizarea lucrărilor de consolidare se constată o stabilizare a versantului, în principal prin dispariţia fenomenelor de alunecare.
Primarul Ion Lungu a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că în baza datelor furnizate de echipamentele montate în zona versantului, în perioada de monitorizare 5 mai-2 septembrie 2008, raportul transmis de specialiştii în geologie şi monitorizare precizează că variaţia valorilor măsurate nu are o semnificaţie din care să rezulte o tendinţă de instabilitate.
„Conform calculelor de prognoză a deplasărilor în forajele cu inclinometru de monitorizare, atenţionarea de instabilitate, în condiţiile meteorologice şi hidrogeologice din perioada de înregistrare de până acum, se poate declanşa doar de la valori ale deplasărilor totale de peste 18-20 mm, deci versantul monitorizat a fost stabilizat”, a citat primarul din raportul specialiştilor.
Ultima alertă de înclinare cu risc ridicat în zona Sadoveanu, în 28 septembrie
Directoarea firmei Software şi Sisteme Informatice Bucovina (SSIB), Beatrice Ştefănescu, partener în proiect, ne-a precizat, însă, ieri, că pentru a se putea obţine rezultate relevante pentru a descrie tendinţele de evoluţie ale parametrilor pentru o perioadă de timp din viitor este necesar a se colecta suficiente date de pe teren prin intermediul echipamentelor instalate minim un an de zile.
„Noi am monitorizat într-un singur punct, o perioadă scurtă, din mai până în septembrie. Pentru date relevante ar trebui să se monitorizeze măcar un an, în două, trei puncte. Zona monitorizată este stabilă, dar la starea de acum, dacă nu se încarcă cu construcţii grele. Domnul primar a cerut insistent acest raport, dar i-am explicat că nu este suficient pentru a se da un verdict”, a precizat Beatrice Ştefănescu.
Ea a arătat că ar fi fost necesar ca versantul să fie monitorizat cel puţin încă şase luni, inclusiv în perioada iernii şi la topirea zăpezii.
„Domnul profesor Mărunţeanu, o autoritate în domeniu, semnează raportul dat domnului primar, cu precizarea că se referă la perioada monitorizată şi la starea de acum a versantului”, a spus Beatrice Ştefănescu.
Ultima alertă înregistrată în sistemul TERRARISC a fost în data de 28 septembrie a.c., la ora 20.21: “alertă de înclinare cu risc ridicat în zona Sadoveanu”, iar penultima, exact la fel, în data de 15 septembrie la ora 16.26. Ambele au fost în afara perioadei de monitorizare, în zile cu ploi puternice.
(10 oct 2008, 11:20:51