Directorul interimar al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat, ieri, că a fost informat de dr. Liliana Grădinariu, membru în comisia de vânzare a cabinetelor medicale, că în municipiul Suceava metrul pătrat al spaţiilor în care funcţionează cabinetele medicale ce urmează a fi vândute a fost evaluat la 1000 de euro, astfel că un cabinet ar putea ajunge la 120.000 de euro. De asemenea, un cabinet stomatologic de la Cacica a fost evaluat la circa 8 miliarde lei vechi.
Directorul ASP este de părere că preţurile sunt „prohibitive” şi ar fi fost stabilite astfel pentru că „autorităţile locale nu înţeleg că activitatea medicului este în folosul comunităţii respective şi vor să facă bani la bugetul local”.
Tarife mai mari la servicii medicale, ca doctorii să-şi scoată banii daţi pe cabinete
Lăzăreanu mai consideră că, în realitate, administraţiile locale nu au intenţia de a vinde cabinetele medicale şi „ au pus un preţ de care nu te poţi atinge”.
„Atrag atenţia autorităţilor locale că suportarea acestor cheltuieli se va face pe spinarea pacienţilor, pentru că doctorii vor introduce taxe pentru a-şi scoate banii. Nu mă gândesc de unde vor plăti medicii cabinetele, ci că vor căuta soluţii să pună pacienţii să plătească. În cabinetele medicale nu se face comerţ, dacă vom pune preţ la nivelul buticurilor populaţia va avea de suferit. Cred că cea mai bună soluţie ar fi fost vânzarea cabinetelor în condiţiile Legii 136, care a fost abrogată, când preţul era stabilit de minister la 20-50 de euro pe mp şi se ţinea cont şi de vechimea clădirii”, a declarat dr. Lăzăreanu.
Evaluatorul spaţiilor, chemat să dea explicaţii, la ASP
Preşedinta Asociaţiei judeţene a medicilor generalişti Suceava, dr. Draga Buimistriuc, a declarat, la rândul său, că medicii nu au fost anunţaţi oficial de preţurile de vânzare şi că la 500 de euro pe mp doctorii nu-şi permit să cumpere cabinetele în care lucrează.
„Nicăieri în ţară nu s-au vândut cabinetele peste 500 de euro pe mp. Noi nu lucrăm la preţul pieţei, facem servicii medicale la preţ de nimic. Nu avem posibilităţi să le cumpărăm şi 500 de euro e mult pentru noi. Am întrebat evaluatori de bănci şi ei au spus că preţurile acolo erau la jumătate”.
Conform legislaţiei privind vânzarea cabinetelor medicale, evaluatorii sunt angajaţi de primării pe bază de licitaţie. Aceştia stabilesc un preţ care este discutat apoi în comisia de vânzare. Directorul ASP, dr. Alexandru Lăzăreanu, a mai menţionat că evaluatorul angajat de Primăria Suceava va fi invitat, săptămâna viitoare, în faţa comisiei “să motiveze preţurile”.
( 9 oct 2008, 11:28:37
Astia vroiau un evaluator imobiliar care sa le zica ca la Suceava preturile imobiliarelor este ca la Brosteni?
Si daca tot o sa le dea moca, macar o sa-i forteze sa nu le revanda dupa 5 ani? Astia le cumpara acum pe 20.000 de euro si in 5 ani le vand cu 120.000 de euro.