În acelaşi dosar, a fost trimis în boxa acuzaţiilor Judecătoriei Suceava şi Petrică Mândrilă (26 de ani), zis „Polonic”, din Broşteni, individul care susţine că a fost plătit de „Coaţă” să dea foc vilei lui Berbece şi pensiunii acestuia, „La Dolce Vita”.
Vroia să-i vadă casa scrum
Petrică Mândrilă, individul care, în timp ce era arestat într-o altă cauză, a rupt tăcerea şi a mărturisit totul, le-a povestit cu lux de amănunte anchetatorilor cum l-a cunoscut pe „Coaţă” şi cum a ajuns să incendieze pensiunea şi vila omului de afaceri Gheorghe Berbece.
Cei doi s-au cunoscut, a povestit Mândrilă, în 2007, prin intermediul unor prieteni.
În urmă cu câteva luni, „Polonic” s-a reîntâlnit cu „Coaţă”, acesta din urmă propunându-i, în schimbul unei sume considerabile de bani, să „îi taie” pe membrii familiei lui Gheorghe Berbece, iar apoi să incendieze casa afaceristului.
Pe data de 28 iulie 2008, Popovici i-a dat lui Mândrilă 4000 de lei, iar în seara acelei zile, l-a dus cu maşina în apropierea vilei din Şcheia a lui Gheorghe Berbece, unde i-a dat o canistră de plastic cu benzină.
Mândrilă a povestit ulterior că a pătruns în casă pe un geam de la parter, găsit deschis, şi a dat foc cu o brichetă unor bunuri din mai multe camere.
Deşi primise ordin să-i taie pe cei din casă şi să toarne întreaga cantitate de benzină din canistră prin casă, pentru că vila să fie transformată în scrum în urma incendiului, „Polonic” a declarat la audieri că nu a făcut acest lucru.
După ce a provocat incendiul, a părăsit vila pe o uşă din spate, nu înainte de a fura un ceas de damă, două telefoane şi o pereche de mănuşi de motociclist.
La podul de peste pârâul din Şcheia era aşteptat de Popovici, care l-a dus cu maşina până în municipiul Suceava.
Îi pregătea canistrele cu benzină şi lac
„Coaţă” şi „Polonic” s-au întâlnit din nou în ziua următoare. Patronul de la „Casa de Piatră”, se arată în rechizitoriu, era nemulţumit de faptul că vila lui Gheorghe Berbece a ars doar parţial şi i-a cerut lui Mândrilă să incendieze şi pensiunea „La Dolce Vita”, dându-i pentru această nouă misiune suma de 3500 de lei.
În seara zilei de 29 iulie a.c., Ioan Popovici i-a dat tânărului din Broşteni mai multe recipiente cu benzină şi lac şi i-a arătat pe unde poate intra în pensiune, pentru a putea da foc.
De data aceasta, „Polonic” a golit întreaga cantitate de substanţe inflamabile la etajele I şi II ale construcţiei prin care urma să fie extinsă pensiunea şi a dat foc.
Nu mai puţin de 13 autospeciale de pompieri s-au chinuit o noapte întreagă să stingă flăcările, pagubele fiind de ordinul sutelor de mii de euro, iar pensiunea făcută scrum.
În momentul izbucnirii incendiului, la pensiunea „La Dolce Vita” erau cazate în jur de 10 persoane, care, din fericire, au fost alertate la timp şi au reuşit să scape nevătămate.
Cum a muşcat momeala anchetatorilor
Pentru cele două incendii, le-a spus Petrică Mândrilă anchetatorilor, a primit în final de la Ioan Popovici suma de 24.900 de lei şi promisiunea că patronul de la „Casa de Piatră” îi va cumpăra un apartament.
La un moment dat, între cei doi au apărut nişte neînţelegeri, din cauza banilor pe care Popovici ar mai fi trebuit să-i dea lui Mândrilă. Atunci, acesta din urmă, arestat între timp pentru mai multe furturi, s-a decis să dea totul în vileag.
Anchetatorii s-au convins că spune adevărul după ce l-au dus la detectorul de minciuni.
Din acel moment, procurorii şi poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au început să strângă probe împotriva lui „Coaţă”.
Din arestul poliţiei, Mândrilă l-a sunat pe Popovici şi i-a spus că poliţiştii bănuiesc că ar fi implicat în izbucnirea celor două incendii, moment în care patronul de la „Casa de Piatră” a intrat în panică. În repetate rânduri, telefonic, i-a cerut să aibă grijă ce vorbeşte şi, orice ar fi, să nu pronunţe numele său.
Pentru a-i închide gura, „Coaţă” i-a trimis lui Mândrilă la arest, prin intermediul unor alte persoane, tot felul de bunuri şi sume de bani (3000 de euro şi 4200 de lei).
Ce nu ştia Ioan Popovici, era că oamenii legii erau deja „cu urechea” pe telefoanele sale şi că orice mişcare a sa era ştiută de poliţişti.
Anchetatorii susţin că au reuşit să adune un maldăr de probe care să dovedească vinovăţia lui „Coaţă”, deşi acesta din urmă se jură că nu a fost implicat în incendierile în stil mafiot.
Motivul răzbunării
Pe lângă comandarea celor două incendii, Ioan Popovici a fost trimis în judecată şi pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere fără drept de arme din categoria celor supuse autorizării, după ce, la percheziţia făcută la Casa de Piatră, poliţiştii au găsit un pistol, pentru care „Coaţă” nu avea autorizaţie de la poliţie.
Gheorghe Berbece, afaceristul vizat de atacurile mafiote, a declarat că se constituie parte civilă în procesul intentat lui Popovici, cerând despăgubiri în valoare de 600.000 de euro (pagubele de la pensiunea „La Dolce Vita”) şi 100.000 de lei (prejudiciu în urma incendiului de la vila din Şcheia).
În timpul audierilor, Petrică Mândrilă a mărturisit şi motivul pentru care patronul de la Casa de Piatră a pus la cale tot acest plan diabolic: vroia să se răzbune pe Gheorghe Berbece pentru că acesta din urmă l-ar fi dat odată afară din pensiunea sa pentru că se dădea la chelneriţe.
( 9 oct 2008, 11:51:13