De data aceasta, nu din partea latifundiarului din Pipera, ci de la un grup de investitori de origine arabă, care, în urmă cu câteva săptămâni, şi-au anunţat intenţia de cumpăra monumentul istoric, devenit de-a lungul timpului o ruină şi aflat de patru ani, în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
„Au fost la mine în urmă cu aproape trei săptămâni şi urmau să meargă la Suceava, să se întâlnească cu Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, pentru a discuta concret asupra ofertei lor”, ne-a spus Ioan Moraru.
Primarul din Vatra Dornei ne-a mărturisit că, din discuţiile purtate cu investitorii respectivi, aceştia i-au spus că intenţionează să restaureze clădirea cazinoului, iar în spatele ei să construiască un hotel de cinci stele şi un restaurant. În interiorul cazinoului, a adăugat primarul, arabii i-au spus că vor să facă o sală de cinema, mai multe spaţii comerciale şi chiar un nou cazinou.
„Din ce am auzit eu, ar fi oferit pentru clădirea cazinoului şi terenul aferent în jur de 1,5 milioane de euro”, a precizat edilul.
„O pată de ruşine”
Primarul Ioan Moraru speră ca oferta să se materializeze, întrucât, consideră el, starea actuală a celei mai reprezentative clădiri din municipiul staţiune este „o pată de ruşine care trenează pe obrazul Dornei”.
Edilul spune că nu ştie ca în ultimii patru ani, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor să fi investit vreun leu în consolidarea cazinoului, monumentul istoric fiind de ani de zile în paragină.
„Ultimele fonduri alocate pentru cazinou au fost în 1999 de Ministerul Culturii... trei miliarde de lei (n.r.-vechi)”, susţine primarul.
În urmă cu patru ani, când oficialităţile locale sperau să obţină în sfârşit fonduri pentru reabilitarea cazinoului şi lucrau la documentaţia proiectului de finanţare, clădirea care aparţinea municipalităţii a fost trecută în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, conform Deciziei nr.437, din 14 octombrie 2004, a Guvernului, prin „Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România”.
ÎPS Pimen: „Nu ştiu nimic”
Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a declarat că nu ştie nimic de această ofertă.
La întrebările noastre legate de alte posibile oferte, de situaţia actuală a cazinoului, de ce planuri are Arhiepiscopia cu acest monument, ce se va întâmpla cu el, primeam acelaşi răspuns: „Nu ştiu nimic”.
Imagini uitate
Conform documentelor vremii, la început erau amenajate în staţiunea balneară câteva camere pentru cărţi, baccara, zaruri şi ruletă. Numărul mare de jucători şi faptul că cei mai mulţi aparţineau înaltei societăţi au făcut improprii cele câteva camere de joc şi, astfel, s-a conturat din ce în ce mai puternic ideea unui cazino.
Inaugurarea a avut loc la 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici.
Sala de dans cu trei candelabre imense în care ardeau lumânări din ceară de albine, orchestrele vieneze, ofiţeri austrieci în ţinută impecabilă, tineri români cu studii în Apusul Europei, femei frumoase şi elegante făceau ca serile petrecute la Vatra Dornei să nu fie cu nimic mai prejos faţă de cele din Viena sau Paris.
Mii de turişti veneau la cazinou sau să se trateze cu apele minerale, staţiunea înflorind de la o zi la alta.
( 9 oct 2008, 11:16:19