Carcalete, care deţine funcţia de şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, apreciază că temerile guvernului cu privire la destabilizarea economiei în condiţiile unei asemenea majorări salariale în învăţământ nu au nici un fundament.
„În decursul anilor, procentele cu care au fost majorate salariile din învăţământ au fost mult mai mici decât procentele de la alte categorii sociale, astfel încât s-a ajuns în această situaţie de acum, şi anume ca salarizarea din învăţământ să fie printre cele mai mici din România. Cred că noi mai putem concura doar cu cei din sănătate în privinţa nivelului de salarizare. Această majorare cu 50% nu afectează sub nici o formă economia, aşa cum a încercat să spună premierul Tăriceanu, pentru că fondurile erau cuprinse în bugetul ministerului educaţiei”, a spus Carcalete.
„Decizia corectă era demisia întregului Guvern, nu numai demiterea ministrului Adomniţei”
Petru Carcalete constată că s-a găsit „un ţap ispăşitor” pentru majorarea salariilor profesorilor în persoana ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei, care a fost demis din funcţie, însă crede că decizia corectă era demisia întregului Guvern, în frunte cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.
„Eu cred că demiterea domnului Adomniţei este un lucru care trebuia să se întâmple, dar cred că nu trebuia să se oprească aici, ci trebuia demis întregul guvern în frunte cu Tăriceanu, pentru că nu pot crede că salarizarea profesorilor nu a fost discutată în Guvern şi în acelaşi timp nu pot crede că ministrul Adomniţei şi-a dat votul în Parlament fără acordul şefului de partid, al premierului Tăriceanu. În urma acestui vot dat de ministrul Adomniţei şi de cei din Camera Deputaţilor s-a creat o adevărată isterie care a dus la consecinţe economice. Mă refer în special la devalorizarea foarte rapidă a leului, astfel încât economia noastră va ava de suferit”, a mai spus Carcalete.
( 9 oct 2008, 13:22:15