Primarul din Arbore, Ionel Hrincescu, ne-a declarat, ieri, că nu are foarte multe informaţii despre acţiunea consătenilor săi, dar ştie că a fost întocmită o listă cu încă 124 de case aflate în zone inundabile, care ar trebui strămutate. Primarul a refuzat să spună dacă printre cele 124 de case se află şi vreuna care să aparţină unei familii de romi, precizând doar că ceea ce se întâmplă în comuna sa nu are legătură cu etnia strămutaţilor.
În realitate, însă, atmosfera în comună este extrem de tensionată, sătenii fiind nemulţumiţi de decizia Guvernului de a aloca fonduri şi materiale de construcţii pentru strămutarea a 23 de locuinţe ale romilor. După mai multe runde de negocieri între autorităţile judeţene şi cele locale, CL a acceptat lotizarea pentru 10 case de romi şi 11 pentru români, iar două familii au refuzat să se mute de pe malul apei.
Sătenii spun că Guvernul face case romilor pentru ca aceştia „să-şi ţină caii în ele”
Localnicii refuză să accepte decizia aleşilor lor şi spun că în realitate pe malul apei romii şi-au ridicat câteva bordeie, fără nici un fel de autorizaţie, iar acum Guvernul dă bani să le ridice acestora „case în care să-şi ţină caii”.
Nici un gospodar din Arbore nu vrea să aibă vecină o familie de romi, cu atât mai mult cu cât unii dintre romii din casele de pe malul apei ar mai fi avut şi probleme cu legea.
„Mergem şi noi şi punem zece chirpici şi nişte pământ lângă pârâu, ridicăm o colibă, vărsăm o găleată de apă în ea şi gata. Vine Guvernul şi ne face casă? Fură, fac scandal, sunt murdari, n-au muncit o zi în viaţa lor şi acum le face case printre noi, să-şi ţină caii în ele?”, spun sătenii revoltaţi.
Cei mai vehemenţi sunt localnicii care ar urma să se învecineze cu „strămutaţii” romi, dar nemulţumirea este generalizată. Comunitatea din Arbore refuză, pur şi simplu, să accepte ca romii să trăiască în mijlocul ei, după ce Guvernul le finanţează construcţia caselor.