Cel puţin zece muncitori, majoritatea cu domiciliul în Cacica, nu şi-au primit banii pentru munca depusă, fiind duşi cu vorba şi amânaţi de italian. Reprezentaţii a două societăţi care i-au furnizat material lemnos au primit la schimb file cec fără acoperire, unul reclamând o fraudă de 18.000 de lei, iar celălalt de 8.000 de lei. În plus, proprietara spaţiului în care acesta şi-a deschis societatea a rămas cu datorii la utilităţi şi cu contractul de închiriere neachitat timp de aproape trei luni de zile, reclamând un prejudiciu de 15.000 de euro.
Nu a văzut nici un ban şi nu-şi mai găseşte cartea de muncă
Raffaele Guadagno, în vârstă de 29 de ani, a ajuns la Pârteştii de Jos în primăvara acestui an, împreună cu fratele său, Luigi Guadagno. După ce au închiriat un spaţiu aflat în proprietatea Danei Condrea, cei doi au început afacerile cu prelucrarea materialului lemnos sub titulatura SC Forest & Gamm Group SRL, administrată de primul dintre ei. După câteva luni de zile în care au prelucrat material lemnos, în noaptea de şapte spre opt septembrie, cei doi au dispărut, lăsând în urmă datorii mari.
Pentru a-şi găsi cu uşurinţă forţă de muncă, administratorul italian a venit cu o ofertă foarte tentantă. Era dispus să ofere 100 de euro net pe săptămână pentru un muncitor, cu obligaţia de a-l înregistra cu cartea de muncă imediat. După o perioadă în care a achitat banii, la un moment dat acesta a început să amâne plata.
„Am muncit la ei nouă zile, după care, văzând că mă tot amână şi pe mine, şi pe colegi, nu m-am mai dus la lucru. Marea problemă este că nu pot să-mi recuperez cartea de muncă. Când m-am apucat să lucrez i-am dat cartea de muncă lui Eduard Fitzinger, fost viceprimar, care lucra cu ei. Acum, când îl întreb de ea spune că nu mai are numărul de telefon al contabilei, nu mai ştie pe unde e, şi îmi zice să fac ce vreau”, s-a plâns Ovidiu Dumitrescu, din Cacica, unul dintre muncitorii rămaşi fără bani şi carte de muncă.
10-15 muncitori, înşelaţi de italian
În acelaşi mod a fost înşelat şi Ovidiu Percatiuc. „Mi-am dat demisia de la un alt serviciu şi am venit să muncesc la italienii ăştia. Promisiunea era că primim 400 de euro net pe lună, în cartea de muncă. După aproape două săptămâni de muncă foarte grea, văzând că nu dau banii, am renunţat. Banii nu-i mai văd, măcar am reuşit însă să-mi recuperez cartea de muncă pe care, bineînţeles, că nu era operat nimic.
Ovidiu Percatiuc şi Ovidiu Dumitrescu sunt doar doi dintre oamenii din Cacica înşelaţi în acest mod. La faţa locului l-am mai găsit şi pe Florin Mireuţă, care ar avea de primit 700 de lei pentru 13 zile de muncă. Oamenii ne-au spus că în situaţia lor s-ar afla 10-15 persoane, toate cu restanţe salariale şi unele rămase şi fără carte de muncă.
„Dacă un român face ceva în Italia este arestat şi dat în toată presa. Ei vin în ţară la noi, fac ce vor şi nu păţesc nimic”, şi-e exprimat nemulţumirea Ovidiu Percatiuc.
A „uitat” să plătească utilităţile şi chiria
Dacă oamenii care au muncit la firma administrată de Raffaele Guadagno nu au depus încă nici o plângere, ceilalţi păgubiţi s-au adresat poliţiei.
Dana Condrea este proprietara spaţiului în care şi-a desfăşurat activitatea SC Forest & Gamm Group SRL. Ea a pus la dispoziţie locaţia printr-un contract de închiriere, ale căror clauze nu au fost însă respectate de italian.
„Noi avem de recuperat banii pentru chirie pe lunile iulie, august şi începutul lui septembrie. Există apoi datoriile la utilităţi, pentru acestea italianul nu a achitat nici măcar un leu. Numai la curent electric este de plătit o factură de 80 de milioane de lei vechi. În total, din calculele noastre, datoriile sunt de 15.000 de euro”, a explicat Dana Condrea. Femeia, care se declară sceptică ca-şi va mai recupera paguba, spune că s-a trezit că italianul şi fratele său au dispărut, pe data de 8 septembrie, lăsând în urmă o cantitate de material lemnos şi nişte utilaje vechi de 30 de ani.
Dispărut fără urmă
La poliţia din comuna Pârteştii de Jos sunt înregistrate două plângeri, ale administratorilor societăţilor Arva Fălticeni şi Gatermar Marginea. Aceştia reclamă că au primit în schimbul materialului lemnos livrat file cec, în valoare de 18.000 de lei în cazul firmei din Fălticeni, şi de 8.000 de lei în cazul celei de-a doua, care nu aveau acoperire în bancă. Conform procedurilor, faţă de administratorul italian s-au demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, dosarul fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.
Rămâne de văzut ce se va mai putea face în acest caz, mai ales că nimeni nu ştie nimic de urma lui Raffaele Guadagno.
( 4 oct 2008, 13:34:24