„În urma unui control efectuat la piaţa agroalimetară s-au găsit probleme extrem de grave cu privire la respectarea HCL nr 59 din 2005, mai exact la respectarea modului de încasare a taxelor. Nu putem da nici un rezultat la această oră, pentru că organele de anchetă efectuează cercetări în acest caz”, ne-a precizat viceprimarul câmpulungean Mihăiţă Negură, în calitate de coordonator al acestui serviciu al Primăriei.
Ani în şir câmpulungenii s-au plâns că piaţa lor arată groaznic şi comercianţilor le era silă să îşi vândă marfa în asemenea condiţii.
Zdreneţele atârnate pe post de învelitori împotriva ploii şi alte „găselniţe” în loc de dotări i-au revoltat şi în actualul, dar şi în precedentul Consiliu Local pe aleşii câmpulungenilor. De câte ori au cerut însă socoteală conducerii serviciului, li s-a răspuns că încasările au fost foarte slabe şi că serviciul scoate cu greu bani de salarii. După fiecare interpelare, la piaţă se mai făcea câte ceva, aşa că nimeni nu a avut motive evidente să bănuiască o scurgere a banilor.
Problemele conducerii Administraţiei Pieţei au început când noul coordonator al acestui serviciu din partea autorităţii locale, viceprimarul Negură, s-a întrebat, ca şi restul edililor câmpulungeni, de ce nu are bani piaţa pentru investiţii şi dotări dacă în fiecare zi e plină de comercianţi şi cumpărători.
Chitanţe falsificate
Neregulile, diferenţe între înscrisuri pe exemplare ale aceleiaşi chitanţe, au fost constatate întâmplător de viceprimar, chiar după ce îi avertizase personal pe angajaţii de la piaţă că există zvonuri despre încasări dubioase şi că ar face bine să evite asemenea matrapazlâcuri, pentru că nu le vor fi tolerate. Viceprimarul nu avea iniţial dovezi că s-a întâmplat aşa ceva, dar la doar câteva zile a găsit o proaspătă chitanţă buclucaşă şi şeful pieţei a demisionat. Când au fost luate alte acte la control, chitanţe pentru încasările abonamentelor la tarabe, s-a văzut că nu era un caz singular şi au fost sesizate organele de anchetă, pentru că nu s-a obţinut o explicaţie decentă de la conducerea pieţei.
Viceprimarul nu a infirmat aceste informaţii şi s-a declarat îngrijorat că neregulile ar putea întrece imaginaţia. Deocamdată nu ni s-au oferit oficial detalii despre amploarea pagubei şi autori, dar surse din primăria municipiului spun că în mai puţin de două luni, perioada verificată iniţial de conducerea primăriei, prejudiciul a fost de 3000 de lei, prin falsificarea a 15 chitanţe. Nici chitanţele societăţilor comerciale care au contracte de închiriere cu primăria pe sume clare se pare că nu au scăpat neprelucrate şi numai de la una dintre aceste firme suma încasată de la chiriaş şi nedepusă în casierie de-a lungul vremii se poate ridica la 34000 de lei.
Cel puţin în cazul chitanţelor dubioase depistate deja, doar o zecime din suma încasată de la comerciant a fost înregistrată şi oficial. Anchetatorii şi-au propus acum să verifice actele din ultimii cinci ani şi să afle cine este vinovat, de când au devenit aceste nereguli o practică şi cum de nu s-a observat până acum.
( 2 oct 2008, 11:24:37