Lăzăreanu a declarat, miercuri, că în majoritatea cazurilor spaţiile în care funcţionează cabinetele medicilor de familie din judeţul Suceava se află în proprietatea consiliilor locale şi, conform legislaţiei în vigoare, proprietarul trebuie să se îngrijească de starea fizică a clădirilor în care funcţionează aceste cabinete medicale.
El a explicat că aceste spaţii fie sunt vândute medicilor de familie, iar aceştia au obligaţia să le asigure condiţii igienico-sanitare corespunzătoare pentru a putea fi autorizate sanitar, fie administraţiile locale se îngrijesc de aceste spaţii şi le aduc la standardele prevăzute de lege.
"Atrag atenţia că până la 10 noiembrie, în funcţie de proprietar, toate administraţiile locale din judeţ şi medicii de familie sunt obligaţi să-şi pună la punct cabinetele medicale din localitate", a spus Lăzăreanu.
El a avertizat că după această dată va solicita inspectorilor sanitari să verifice condiţiile igienico-sanitare din aceste cabinete şi în cazul în care se va constata că nu sunt asigurate condiţii corespunzătoare pentru funcţionare se va dispune închiderea acestora.
"Chiar dacă va fi în plină campanie electorală, îmi asum răspunderea de a închide cabinetele medicale care nu corespund şi de a demonstra că autorităţile locale nu se implică", a spus Lăzăreanu, subliniind că nu se poate cere ca buticurile să îndeplinească aceste condiţii igienico-sanitare, iar cabinetele medicilor de familie să arate deplorabil.
În judeţul Suceava, sunt 284 de medici de familie, iar cabinetele acestora dispun de autorizaţii sanitare de funcţionare însă au prevăzute planuri de conformare.