Piesele pentru repararea ceasului au fost comandate la Viena, la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în urmă cu circa o lună, iar repunerea în funcţiune a fost făcută de firma Open System. Costul total al lucrării se ridică la circa 6000 de euro. Ultima oară acest ceas a bătut ora exactă în 1992, conform salariaţilor din CJ.
„Tricolorul” lui Ciprian Porumbescu a fost prima muzică pentru ora exactă
Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, ne-a declarat că orologiul din turnul Palatului Administrativ a fost montat odată cu finalizarea construcţiei, în 1904.
„Construcţia, în stil baroc, avea planul în formă de L, iar pe colţul din dreapta un foişor de tip musarabieu terminat cu turnuleţ şi un turn cu ceas de 52 de metri, de factură austriacă, ce domina oraşul”, a spus Emil Ursu. Acesta a afirmat că, în perioada interbelică şi până prin anii 60, ora exactă era anunţată de „Tricolorul” lui Ciprian Porumbescu. „Din păcate, există extrem de puţine date despre acest ceas”, a mai spus directorul muzeului.
Ceasul din Palatul Administrativ a fost al doilea orologiu public din oraşul Suceava. Primul a fost cel din turnul turnul bisericii catolice, confecţionat de fabricantul vienez de ceasuri Wilhelm Stiehl. Acesta a costat 100 de florini, achitaţi de primăria Suceava în data de 5 iunie 1837. Ceasul cu cadrane pe toate cele patru faţete ale turnului a fost instalat la biserica catolică, după unele date, în anul 1841, după altele în anul 1846.
( 1 oct 2008, 12:55:50
2.Pe cine a deranjat,n trecutul recent si prezent, faptul ca suna ceasul ?
SUCEVENI,TREZITI-VA ! (citat)