Prispa din Palat are o lăţime de 50 de centimetri, înălţimea de 30 de centimetri şi o lungime de 16,8 cm, cu stâlpi şi grinzi din lemn care flanchează poarta de la uşa cabinetului preşedintelui Flutur. Nu lipsesc nici fuşteii de lemn pe care se atârnă rufele şi ştergarele la ţară. În spatele prispei urmează a fi expuse documente şi fotografii reprezentative pentru Consiliul Judeţean.
Arhitectul şef al judeţului, Alexandru Rabiniuc, cel care a proiectat ce a dorit Gheorghe Flutur, ne-a declarat că „prispa şi poarta au un suport politic foarte mare – mesajul pe care vrea să-l transmită preşedintele este că aici este inima Bucovinei, aici gândim bucovineşte, aici simţim bucovineşte”.
Rabiniuc a mai arătat că atât frontonul de poartă bucovineană, cât şi prispa au menirea să sugereze ataşamentul de zonă al locatarului din cabinetul 1 al Consiliului Judeţean, nicidecum să fie un exemplu de originalitate.
„Nu facem aici muzeu etnografic, noi creăm doar o atmosferă bucovineană”, a mai spus arhitectul şef al judeţului Suceava.
Palatul Administrativ este, şi după o sută de ani, un monument de referinţă al oraşului
Palatul Administrativ este monument de arhitectură, construit după planurile arhitectului Peter Paul Brang, în anul 1903, pe vremea când Bucovina făcea parte din imperiul austro-ungar.
În vremea imperiului aici a fost Primăria (Rathaus), dar şi poliţia, remiza de pompieri, casa de economii şi muzeul de istorie al Sucevei.
Între încăperile imobilului se remarcă marea sală de consiliu de la primul etaj, cu ferestrele decorate cu vitralii. Turnul cu ceas, înalt de 52 de m, conferă şi astăzi zvelteţe şi echilibru clădirii. Palatul este considerat şi acum, atât de localnici, cât şi de turişti, cea mai frumoasă clădire din oraş.
(27 sep 2008, 11:26:24
Stiti voi cine se uita la o poarta noua,nu?