După patru ani în care municipiul Suceava a beneficiat doar pe hârtie de fondurile obţinute prin proiectul „Suceava- utilităţi şi mediu la standarde europene”, creditul făcut de Consiliul Judeţean va fi transferat la Primărie, dar cu o sumă mai mică.
Printr-o decizie a Consiliului Local Suceava, în şedinţa de joi a fost aprobat transferul sumei de 9,641 milioane de euro, dintr-un credit extern de 86,3 milioane de euro contractat de CJ împreună cu 61 de localităţi.
Din împrumutul contractat în 2004 de la Deutsche Bank AG Luxemburg, Primăriei Suceava i-a fost alocată atunci suma de 10,83 milioane de euro, bani din care ar fi trebuit să fie reabilitate reţelele de termoficare din municipiu.
Mai exact, proiectul prevedea reabilitarea circuitului primar al reţelelor de transport a energiei termice, pe o lungime de 5,2 km, precum şi reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie la patru puncte termice (circa 32 de kilometri de conducte): PT Obcini 1, PT George Enescu 4/3/1, PT A4 Tipografie şi PT Cuza Vodă 6.
De asemenea, era prevăzută modernizarea instalaţiilor interioare ale punctelor termice menţionate, precum şi lucrări de contorizare şi automatizare ale acestora.
În fiecare zi se pierd bani din creditul acordat
Problema e că în cei patru ani în care banii au rămas blocaţi prin conturile băncilor, din cauza unui litigiu între consultant, proiectant şi administratorul proiectului, Bucovina Ecotermgaz, a trecut şi perioada de graţie acordată, începând să fie achitate dobânzi, penalităţi şi alte taxe bancare, care au făcut ca din cele 10,83 de milioane de euro, în prezent să mai fie disponibile 9,64 milioane de euro.
Deşi diferenţa dintre banii de la început şi cei din prezent este de 1,19 milioane de euro, primarul Ion Lungu a spus că în calcul trebuie luaţi doar banii rezultaţi din diferenţa existentă între dobânzile acordate de băncile în contul cărora au stat banii şi taxele şi banii returnaţi din credit în decursul celor patru ani.
“Din păcate, Primăria nu a putut folosi aceşti bani şi prin urmare municipiul Suceava a pierdut suma de 878.000 de euro. Este clar că e vorba de un proiect care nu avantajează Primăria municipiului Suceava, dar din păcate nu mai avem ce face. E necesar un act de curaj, de preluare a acestui proiect, pentru că fiecare zi care trece aduce noi pagube. Soluţia ar fi una singura – să ne judecăm în justiţie cu Consiliul Judeţean, dar nu se ştie niciodată cât va dura şi ce se va întâmpla în acest caz, încât în cele din urmă, paguba ar putea fi şi mai mare”, a declarat primarul Sucevei.
Odată cu banii rămaşi în cont, Primăriei îi vor fi transferate şi contractele în derulare, încheiate în anii 2006 şi 2007, care au rămas blocate şi neexecutate.
O parte din firmele contractante vor deja să se retragă din proiect, din cauza scumpirilor care nu mai justifică sumele licitate, încât Primăria va trebui să reia fiecare contract în parte.
(27 sep 2008, 11:03:46