Procesul celei mai mari reţele de contrabandişti cu ţigări, depistată şi trimisă în boxa acuzaţilor de procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, se va amâna cu cel puţin câteva luni. Şi aceasta pentru că judecătorii Curţii de Apel Suceava au restituit dosarul la Parchet, considerând că actul de sesizare al instanţei este greşit.
Concret, magistraţii au considerat că în cazul a două persoane, ambii poliţişti de frontieră, Gabriel Fodor, de 28 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 25 de ani, din Vicovu de Sus, cercetările procurorilor au vizat anumite aspecte, iar în rechizitoriu au fost scrise alte fapte.
Deşi în dosar sunt implicate 23 de persoane, judecătorii Curţii de Apel Suceava au decis să restituie procurorilor DIICOT întreg dosarul, deoarece este vorba de „indivizibilitate şi conexitate”.
Autovehicule şi documente, restituite inculpaţilor
Dacă recursul procurorilor vizavi de decizia Tribunalului Suceava privind restituirea dosarului pentru refacerea rechizitoriului a fost respins de judecătorii Curţii de Apel, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu recursurile declarate de o serie de inculpaţi.
Cetăţeanul ucrainean Vitaly Tsaryk a primit înapoi toate actele, paşaportul, dar şi certificatul de înmatriculare al autoturismului, dar i s-a pus în vedere să păstreze toate aceste înscrisuri până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.
Bunuri reţinute de procurori le-au fost returnate şi altor indivizi implicaţi în acest dosar. Dacă Petru Boiciuc, din Suceava, şi Constantin Marian Omania, din Ulma, şi-au recăpătat autoturismele, soţii Petru şi Aurica Marocico, din Ulma, au primit înapoi un motoscuter. Toţi au obligaţia să nu înstrăineze bunurile până când instanţa nu le va permite acest lucru.
Peste 270.000 de pachete de ţigări, introduse ilegal în România
Dosarul în care procurorii DIICOT Suceava au trimis în judecată 22 de persoane are la bază o anchetă de mai bine de un an de zile. La sfârşitul anului trecut, oamenii legii au reuşit să dezmembreze o reţea de traficanţi de ţigări, efectuând mai multe percheziţii în urma cărora au fost confiscate peste 270.000 de pachete de ţigări de contrabandă aduse ilegal din Ucraina. Prejudiciul total adus bugetului de stat a fost calculat la aproximativ 800.000 de lei.
Acum câteva luni, procurorii au trimis în judecată cinci poliţişti de frontieră, respectiv Petru Marocico, de 38 de ani, zis „Zaridon”, din Ulma, Alexandru Ursan, de 24 de ani, din municipiul Suceava, Adrian Tipa, de 23 de ani, din Gura Humorului, Mihai Gabriel Fodor, de 28 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 25 de ani, din Vicovu de Sus.
Alături de aceştia, au mai fost trimişi în judecată Petru Boiciuc, de 30 de ani, şi Ionuţ Răzvan Popadiuc, zis „Chelu”, de 28 de ani, din municipiul Suceava, Constantin Marian Omania, de 40 de ani, şi Aurica Marocico, 21 de ani, din Ulma, Vitaly Tsaryk, cetăţean ucrainean, în vârstă de 32 de ani, Ovidiu Gheorghe Bilibou, zis „Macrina”, de 37 de ani, Constantin Ilisoi, de 56 de ani, şi Ilie Livu Gabor, de 37 de ani, din municipiul Rădăuţi, Ilie Ursache, fost Popiuc, zis „Falco”, de 35 de ani, din Dorneşti, Dorin Florin Juravle, zis „Buchi”, de 37 de ani, din Brodina, George Tărâţă, zis „Cuşu”, de 35 de ani, din Vicovu de Jos, Laurea Ileana Carcea, de 29 de ani, şi Vasile Carcea, de 32 de ani, din Vicovu de Sus, Florin Reuţ, de 28 de ani, Ioan Juravle, de 37 de ani, şi Dragoş Andrei Cîrciu, de 24 de ani, din Straja, Ciprian Ionuţ Guliciuc, de 20 de ani, din Tişăuţi.
Un al 23-lea membru al acestei reţele, Viorel Dragoş Gâză, de 32 de ani, din Rădăuţi, lucrător vamal la Dorneşti, a fost trimis în judecată de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.
(27 sep 2008, 11:48:51
baietii astia ar trebui despagubiti pt ca sunt nevinovati
pop , robu,mironescu,patrauceanu astia ar trebui inchisi toti