La nivelul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, în ultimii doi ani, au fost înregistrate trei dosare penale privind diplome de bacalaureat false, un al patrulea fiind demarat de puţin timp, după ce s-au descoperit ultimele diplome false.
Amendă de 600 de lei, după ce a pus mii de euro în buzunar
Primul dintre dosare, în cadrul căruia s-au făcut cercetări din 2006, a fost finalizat în luna aprilie a acestui an, soluţia dată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava fiind de neîncepere a urmării penale şi de aplicare a unor amenzi administrative cuprinse între 400 şi 600 de lei.
După cum ne-a explicat subcomisarul Petrică Ţibichi, adjunctul şefului BCCO Suceava, în acest dosar au fost cercetate 16 persoane, falsificatorul şi cei care au folosit diplomele sau au fost complici la obţinerea lor.
În urma cercetărilor, au fost descoperite zece diplome de bacalaureat false, folosite pentru încadrarea în muncă, atât pe teritoriul ţării, cât şi în străinătate. După aproape doi ani de cercetări, procurorii, care au intrat şi ei pe fir şi au făcut cercetări în dosar, au dat o soluţie foarte blândă, toţi cei 16 învinuiţi, inclusiv falsificatorul, primind sancţiuni modice, de până în 600 de lei.
Scăparea acestora a fost că diplomele probate ca fiind falsificate au fost depistate înainte ca falşii absolvenţi să obţină profituri materiale de pe urma lor.
Individul care a pus pe roate această afacere, un anume Aurel I., din Rădăuţi, a scăpat doar cu o amendă de 600 de lei, ceea ce nu reprezintă nici măcar valoarea uneia din diplomelor vândute. Cum persoanele care au făcut uz de fals încercând să se folosească de diplome ar putea să-şi recupereze banii doar prin instanţă, multe au renunţat, mai ales că, fiind şi ele învinuite, şansele de reuşită ar fi foarte mici.
În aceste condiţii, se poate spune că falsificatorul a rămas cu mii de euro în buzunar, iar justiţia l-a pedepsit doar cu un „mărunţiş” de 600 de lei.
Alte dosare penale, acelaşi falsificator
După sancţiunea primită în acel dosar, falsificatorul a continuat să scoată bani din această afacere ilegală. Tot el mai este cercetat şi în alte două dosare penale, unul tot din 2006 şi unul din 2007, fiind vorba de încă trei diplome falsificate, aceste cauze fiind încă în faza de cercetare.
Un al patrulea dosar, întocmit de puţină vreme, vizează şi cele două diplome de bacalaureat false descoperite în acest an la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, pe numele unor aşa-zişi absolvenţi ai Grupului Şcolar "Laţcu Vodă" din Siret.
Surse judiciare ne-au mărturisit că este foarte posibil ca alte diplome falsificate să nu fi fost depistate, iar cei care le-au achiziţionat să obţină şi acum profit de pe urma lor.
Diplomele, falsificate bine, dar completate prost
Subcomisarul Petrică Ţibichi ne-a explicat cum au fost concepute aceste diplome. „Tipizatele sunt falsificate pe calculator. Falsificatorul le completa de mână, după care ataşa poza celui care avea nevoie de diplomă. De asemenea, se realiza o inscripţie care dădea senzaţia de timbru sec. Din punct de vedere al imitaţiei, falsurile sunt destul de reuşite”, a arătat subcomisarul.
Un specialist care se uita pe diplome putea găsi însă o mulţime de falsuri.
Ioan Chideşa, directorul Grupului Şcolar "Laţcu Vodă" din Siret, care a primit săptămâna trecută una din diplomele suspecte, ne-a povestit cât de multe falsuri bătătoare la ochi a găsit în aceasta.
„În primul rând, noi am scris diplomele pe calculator, în timp ce aceasta era completată de mână. Pe faţa diplomei era trecut profilul real, iar pe verso specializarea mecanică, ceea ce nu este posibil, pentru că mecanica este la profilul tehnic, nu la cel real”, a explicat directorul. El a continuat, spunând că diploma de absolvire este din anul 2005, iar printre disciplinele de bacalaureat sunt trecute fizica şi mecanica, discipline la care nu s-a dat examen în acel an, la profilul respectiv, la grupul şcolar pe care îl conduce. De asemenea, numele preşedintelui şi al secretarului de bacalaureat nu erau trecute pe diplomă, în locul lor fiind trecute două semnături indescifrabile.
Conform legii, falsul material în înscrisuri oficiale se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani de zile, aceeaşi pedeapsă fiind prevăzută şi pentru cei care fac uz de respectivul fals. În cazurile în care fapta nu a produs prejudicii semnificative, se poate aplica şi o amendă administrativă.
(27 sep 2008, 12:02:06