Direcţia Silvică Suceava a informat, ieri, conducerea Prefecturii despre decizia de a solicita în instanţă anularea titlurilor de proprietate eliberate pe terenuri localizate în Parcul Şipote din municipiul Suceava.
Şeful Direcţiei Silvice, Valerian Solovăstru, a venit la întâlnirea cu prefectul Alexandru Băişanu şi cu secretarul municipiului Suceava, Ioan Ciutac, blindat cu documente şi cu hărţi care dovedesc că terenurile în cauză sunt proprietatea statului, în administrarea Direcţiei Silvice.
Directorul Solovăstru ne-a declarat că titlurile de proprietate respective, cel puţin 20, după calculele Direcţiei Silvice, au fost eliberate ilegal.
Pentru a putea fi ocolită Direcţia Silvică, în acte terenul a fost trecut drept teren agricol, deşi toată lumea ştie că este de fapt teren cu vegetaţie forestieră.
Mai mult, dacă cererile de împroprietărire ar fi fost făcute pentru teren cu vegetaţie forestieră, acestea nici măcar nu ar fi făcut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate în baza legii 18/1991.
„Pe noi nu ne-a întrebat nimeni, am aflat din presă că pe terenul nostru urmează să se construiască blocuri”, a spus Valerian Solovăstru.
„Şipotele” au trecut la Silvic pentru consolidare şi acum se pun la dispoziţie pentru construcţii cu câteva etaje
Parcul Şipote a trecut în administrarea Direcţiei Silvice pe parcele, în baza unor acte normative din 1975, 1983 şi 1985. Solovăstru a spus că motivul pentru care s-a făcut transferul a fost necesitatea consolidării terenului şi şi-a exprimat nedumerirea că, având în vedere istoricul, acum această zonă se pune la dispoziţia construirii de blocuri.
Pentru a intra în legalitate, Direcţia Silvică deschide în instanţă acţiunea de anulare a titlurilor de proprietate, deşi unele au în spate hotărâri judecătoreşti.
„Problema este că deja aceste parcele au fost vândute şi sunt la a treia, a patra mână şi noi nu ştim ce acte au stat în spatele acelor hotărâri judecătoreşti. Absolut toate terenurile de la Şipote sunt date ca teren arabil şi nu înţelegem cum s-a întâmplat aşa ceva”, a spus şeful Direcţiei Silvice.
Amatorii de terenuri la Şipote şi-au depus cererile la Primăria Suceava
În ceea ce priveşte construcţia blocurilor, acesta a arătat că până când instanţa se va pronunţa se blochează orice proiect în această zonă. Silvicultorii încearcă să redobândească terenurile pe cale paşnică, dar Solovăstru a avertizat că „dacă cineva chiar intră acolo cu buldozerele, se schimbă datele problemei”.
Valerian Solovăstru nu exclude ca, până la final, să se îndrepte şi cu plângeri penale împotriva celor care au gestionat aceste împroprietăriri.
Mai menţionăm că la Primăria Suceava sunt şi la această oră solicitări de revendicare a unor suprafeţe de teren în parcul Şipote. Secretarul municipiului, Ioan Ciutac, ne-a confirmat, ieri, că la şeful Serviciului Cadastru Fond funciar din primărie, Ioan Floriştean, există mai multe astfel de cereri.
„Una a fost făcută la legea 10/2000 şi a fost respinsă ca tardivă, dar mai sunt câteva în discuţii. Până acum nu au fost propuse Comisiei de fond funciar pentru validare”, ne-a declarat Ioan Ciutac.
Până la pronunţarea instanţei, Direcţia Silvică a renunţat şi la parteneriatul cu Primăria şi Consiliul Judeţean Suceava pentru 30 de hectare de la Şipote, în proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei.
(27 sep 2008, 11:07:07