Cazul este în cercetare la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava, la mijloc fiind vorba de mai multe astfel de diplome, care au circulat în ultimul an prin municipiul reşedinţă de judeţ.
Fals grosolan
La mijlocul săptămânii trecute, un bărbat în vârstă de 41 de ani din municipiul Suceava a înaintat un dosar de înscriere la Facultatea de Inginerie Mecanică a universităţii sucevene. Diploma a atras atenţia celor care au preluat dosarul, astfel că o copie după aceasta a fost trimisă imediat către conducerea Grupului Şcolar „Laţcu Vodă” Siret, unitatea de învăţământ trecută ca emitentă a diplomei.
„Diploma este un fals grosolan. În primul rând, noi am scris diplomele pe calculator, în timp ce aceasta era completată de mână. Pe faţa diplomei era trecut profilul real, iar pe verso specializarea mecanică, ceea ce nu este posibil, pentru că mecanica este la profilul tehnic, nu la cel real”, a explicat Ioan Chideşa, directorul unităţii de învăţământ siretene.
El a arătat că diploma de absolvire este din anul 2005, iar printre disciplinele de bac sunt trecute fizica şi mecanica, probe care nu au fost date în acel an la grupul şcolar pe care îl conduce.
„De asemenea, pe diplomă nu erau trecute numele preşedintelui şi secretarului de bacalaureat, ci doar nişte semnături indescifrabile, iar persoana în cauză nu a fost niciodată înscrisă la şcoala noastră”, a punctat Chideşa.
Şi în sesiunea de înscrieri din vară de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, un alt sucevean s-a prezentat la Facultatea de Ştiinţe Economice cu o diplomă asemănătoare, şi el pretinzând că este tot absolvent al Grupului Şcolar din oraşul Siret.
Diplome false, pentru facultate şi angajare
Comisarul Andrei Nichitoi, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava, ne-a confirmat că la nivelul structurii pe care o conduce este înregistrat un dosar de cercetare privind circulaţia mai multor diplome false, nu numai a celor două de la Siret. Indivizii care au încercat să se folosească de ele le-au achiziţionat fie pentru înscrierea la facultăţi, fie pentru a se angaja.
Cum ancheta este în curs, acesta nu a putut intra în amănunte, precizând doar că unităţile de învăţământ trecute în respectivele diplome nu au nici o implicare în această afacere, iar falsurile sunt opera unei singure persoane, care le-a vândut ulterior clienţilor pe care i-a găsit.
(26 sep 2008, 12:33:53