Caloriferele montate în fiecare birou şi pe holurile instituţiei sunt acum doar de decor, pentru că nu sunt legate la reţeaua centralizată de încălzire a Sucevei, sau la o centrală termică pe gaz.
Mai mult, frigul nu poate fi alungat nici cu sisteme de încălzire electrice, precum calorifere, radiatoare sau aeroterme, pentru că reţeaua electrică a clădirii nu a fost gândită pentru un consum mai mare. De cum sunt pornite calculatoarele la care se lucrează, cât şi unul sau două calorifere, penele de curent se ţin lanţ.
“Lucrăm cu multe haine pe noi, să nu îngheţăm de frig, pentru că dacă punem un calorifer în priză, pică reţeaua de curent. Suntem mutaţi aici de vreo trei săptămâni şi încă nu s-a rezolvat problema căldurii. Ne vom îmbolnăvi dacă vine iarna şi ne prinde aşa, în condiţiile astea”, spune un funcţionar nemulţumit.
Problemele au început acolo de când întreaga Direcţie de Asistenţă Socială a fost mutată, din sediul principal al Primăriei, în clădirea amenajată anul acesta la Burdujeni.
Înainte, în acest sediu era câte un funcţionar de la principalele birouri din Primărie, care ajungea aici prin rotaţie, încât nici consumul de curent nu era semnificativ.
Numai că prin mutarea a 30 de angajaţi la Burdujeni, numărul de calculatoare care funcţionează în acelaşi timp a crescut, la fel ca şi numărul de radiatoare de la care să îşi asigure căldura, încât siguranţele sar într-una, încurcând şi activitatea Cantinei de Ajutor Social, care funcţionează în aceeaşi clădire.
Supărarea unora dintre ei e alimentată şi de faptul că la sediul central ar fi avut căldură, pentru că de cum a venit frigul, acolo a fost pornită centrala, în plus, mulţi fiind acum puşi să facă naveta la Burdujeni, după ce ani la rând au lucrat în buricul târgului.
Sancţiuni pentru cei care au lăsat sediul de Primărie fără căldură
Problemele de la sediul de primărie din Burdujeni sunt cunoscute de conducerea municipalităţii sucevene, care spune că deja s-au luat măsuri.
“Acum se lucrează la proiectul pentru racordarea la sistemul centralizat de încălzire a oraşului şi sperăm ca până pe 15 octombrie să rezolvăm această problemă. Cât despre reţeaua de electricitate, aceasta nu a fost gândită pentru un consum atât de mare, pentru că nu a fost prevăzută şi alimentarea cu energie a surselor de căldură. Deja au fost făcute lucrări de întărire a reţelei, iar după montarea unui nou limitator de tensiune, clădirea va suporta un consum de trei ori mai mare decât cel iniţial. Vinovaţi pentru faptul că până acum nu a fost făcut încă racordul la căldură sunt tot colegii lor din Primărie, din biroul Investiţii, care nu s-au ocupat să facă din timp proiectele necesare. Oricum vor fi sancţionaţi pentru acest lucru”, a declarat primarul Ion Lungu.
O altă problemă care ar mai trebui rezolvată la Burdujeni ar fi cea a înfiinţării unei casierii, la care oamenii să îşi poată plăti taxe, impozite, cât şi masa la Cantină, pentru cei care nu se încadrează la gratuitate, în prezent, aceştia fiind nevoiţi să meargă în oraş să plătească şi apoi să se întoarcă în Burdujeni să facă dovada plăţii.
(25 sep 2008, 11:34:38