Baza materială precară şi numărul insuficient de judecători, acestea sunt cele două probleme pe care magistraţii străini veniţi în schimb de experienţă la instanţele de pe raza Curţii de Apel Suceava le-au observat în cele câteva zile cât a durat acţiunea.
Pe lângă discuţiile cu judecătorii, procurorii şi personalul auxiliar, oaspeţii din Spania, Italia, Franţa şi Letonia au participat şi la câteva şedinţe de judecată.
Jose Crespo Folguera, unul dintre magistraţii prezenţi la Suceava, a ţinut să remarce că relaţia dintre justiţiabili şi judecători este una corectă, dar a adăugat că „sistemul judiciar din România este destul de complet, dar trebuie completat cu anumite aspecte”.
Printre lucrurile care trebuie făcute în interesul justiţiabililor este şi implementarea unor legi care să scurteze durata proceselor, lucru pe care şi alte ţări europene îl consideră o prioritate.
Un alt magistrat spaniol nu a putut trece cu vederea diferenţele între condiţiile de muncă. „La instanţele din teritoriu am remarcat diferenţe în ceea ce priveşte baza materială, în comparaţie cu instanţele din Suceava”, a precizat Joaquin Moreno.
Acesta a fost completat de Jose Crespo Folguera, care a menţionat că un număr mai mare de judecători ar permite studierea mai atentă a dosarelor, ceea ce ar îmbunătăţi actul de justiţie.
Şi Marion Jaffre, reprezentanta franceză a delegaţiei, a rămas impresionată de accesul la justiţie, pe care îl consideră „mult mai facil pentru cetăţenii din România decât pentru cei din Franţa”.
Pentru italianul Alessio Liberatti, integrarea României în Uniunea Europeană, cel puţin în domeniul Justiţiei, va fi doar o chestiune de scurtă durată, mai ales că sistemul de drept din ţara noastră este similar cu cel din Europa.
Programul de schimb al autorităţilor judiciare, organizat în perioada 15-26 septembrie, este primul de aceste gen care se derulează la Curtea de Apel Suceava, iar concluziile vor fi analizate şi de conducerea acestei instanţe împreună cu judecătorii şi personalul auxiliar.
(25 sep 2008, 11:48:28