Scena neconvenţională pe care au urcat ieri actorii cu haine în dungi a găzduit deja al doilea spectacol de teatru. Dintre deţinuţii care au evoluat în „Ursul” lui Cehov a mai rămas încarcerat doar Cătălin Ifrim, aşa încât regizorul Mihai Donţu, actor al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani, a fost nevoit să caute alţi „actori”.
„Ca şi data trecută, la casting s-au prezentat peste 50 de deţinuţi. Am reuşit să găsesc doi care corespundeau cerinţelor, numai că spre stupoarea mea unul nu ştia să citească şi am renunţat la el. Am găsit în final şi o a doua persoană cu care să pot pune în scenă această piesă”, a mărturisit Mihai Donţu.
Repetiţiile s-au derulat de 2-3 ori pe săptămână, majoritatea între zidurile Penitenciarului Botoşani, iar rezultatul final au fost aplauzele spectatorilor prezenţi ieri la Suceava, dar şi la premiera de pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.
„Cred că marele Ion Luca Caragiale ar fi fost bucuros să vadă unde se joacă o piesă de-a sa. Oricum, noi suntem mulţumiţi de ceea ce a ieşit şi sper să punem în scenă şi un Dostoievschi”, a completat Donţu.
Actori cu ani grei de condamnare
Dacă pentru Cătălin Ifrim nu a fost prima apariţie ca actor în sala Tribunalului Suceava, colegii săi au avut emoţii mai mari, mai ales că evoluţia unora dintre ei a fost urmărită şi de rudele venite să-i vadă şi într-o altă ipostază.
Condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, dorneanul Cătălin Ifrim i-a avut colegi pe Marius Gheorghe Rusu, din Suceava, care are de ispăşit 15 ani de închisoare pentru omor şi nemţeanul George Tomulescu, închis 9 ani pentru viol.
Pentru Cătălin Ifrim, ziua de ieri a reprezentat ceva în plus, el lansându-şi placheta de versuri „Rătăcit prin labirint”.
„Eu am refuzat Paradisul şi Dumnezeu m-a trimis în acest labirint, în care fiecare zi are un colţ. Încerc să-mi găsesc calea, aşa cum o fac şi ceilalţi colegi ai mei de suferinţă”, a mărturisit Cătălin Ifrim.
Jumătate dintre deţinuţii Penitenciarului Botoşani sunt din Suceava
Cele două acţiuni de ieri, lansarea plachetei de versuri şi piesa de teatru, ambele cu deţinuţi în prim-plan, fac parte dintr-un program mai amplu organizat sub titulatura „Săptămâna prevenirii criminalităţii”.
De altfel, reprezentanţii Penitenciarului Botoşani au ţinut să le reamintească celor prezenţi în sală că jumătate dintre deţinuţi sunt suceveni şi că societatea are o mare responsabilitate faţă de aceştia, mai ales după ce vor fi eliberaţi.
(27 sep 2008, 12:43:57