Turişti, locuitori ai bazinului Dornelor şi cetăţeni ai oraşului au avut parte în aceste zile de prezentări de noi apariţii editoriale, vernisaje de expoziţii de artă plastică, întâlniri ale autorilor cu cititorii şi vizitatorii, evenimente teatrale, concursuri sportive, diferite programe medievale în aer liber pentru copii şi părinţi, concerte în aer liber.
Manifestările din cadrul Zilelor Dornei, desfăşurate de obicei în perioada 19 – 21 iulie, au fost amânate până în luna septembrie 2008 pe motiv că infrastructura din acest municipiu e necorespunzătoare.
Deschiderea manifestărilor a fost marcată de un moment festiv desfăşurat la Sala Oglinzilor din Primăria Vatra Dornei, unde, după cuvântul primarului Ioan Moraru şi al deputatului Dumitru Pardău, au urmat alocuţiunile invitaţilor din străinătate, consulul onorific al României în Polonia Wladyslaw Z. Mirota, primarul Jacek Sleczka din localitatea poloneză Kozieglowz şi Iurie Ţap - primarul oraşului Floreşti, Republica Moldova.
Premianţii Dornei.
Tot la Sala de festivităţi, în prima zi a manifestărilor au primit premii de excelenţă elevii cu rezultate bune la olimpiadele naţionale şi profesorii care îi îndrumă, dar şi sportivele Anca Luchian, vicecampioană mondială la canotaj - juniori şi Delia Ivas, dublă campioana naţională la skeleton.
Diplome de excelenţă şi medalie aniversară au primit, pentru activitatea în administraţia publică dorneană, primarii şi viceprimarii în viaţă care au condus de-a lungul timpului destinele urbei.
„Robe cu molii”, „Printre cele 12 strungi”.
„Robe cu molii” este a douăsprezecea apariţie editorială a lui Gheorghe Patza, vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, carte care a fost lansată în prima zi a manifestărilor reunite sub titlul „Zilele Dornei”
Tot vineri, la Primăria Vatra Dornei a avut loc vernisajul expoziţiei sculptorului Ion Maftei. Cele 12 lucrări expuse aparţin viziunii şi expresiei şcolii mitologice din Bucovina, „Mioriţa fiind înţeleasă cu adevărat abia după ce ne-am strecurat uimirile şi întrebările printre cele 12 strungi împlântate de Ion Maftei în calea gândului nostru”, aşa cum a precizat Ion Filipciuc.
Traversarea râului Dorna, o atracţie pentru turişti.
Ca mai toate manifestările desfăşurate la ore „matinale”, nici traversarea râului Dorna pe cabluri suspendate nu i-a scos pe dorneni din amorţeală, puţinii spectatori fiind pensionarii veniţi la tratament. În organizarea serviciului Salvamont Vatra Dornei, sâmbătă şi duminică, amatorii de tiroliană au putut traversa râul Dorna.
„În afară de noi, care suntem profesionişti, cei care vin aici, marea lor majoritate sunt amatori. Pe direcţia acestei diagonale, pe care practicăm astăzi tiroliana, râul Dorna are 64 de metri, distanţă suficientă şi necesară ca un turist fără antrenament şi viaţă sportivă să poată să parcurgă traseul şi să se bucure de senzaţie”, ne-a spus salvamontistul Dumitru Paşcu.
Întreceri sportive.
Sportivi de la 30 de cluburi de atletism din întreaga ţară au participat sâmbătă la a treia ediţie a Concursului naţional de alergare pe şosea „Cupa Dornei”. La finalul întrecerilor, la care au participat peste 500 de copii grupaţi pe şase categorii de vârstă, cei clasaţi pe primele locuri au fost recompensaţi cu diplome, premii în bani, tricouri şi medalii. Premiile au fost oferite de multipla campioană europeană, mondială şi olimpică la 800 şi 1500 de metri, Doina Melinte.
„Sufletul” acestui concurs a fost atletul dornean Cristian Prâsneac, căruia i s-au alăturat Clubul Sportiv Municipal Vatra Dornei, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport şi Primăria Vatra Dornei.
Sâmbătă şi duminică s-au organizat şi campionatul de tenis de câmp „Cupa Orion”, Campionatul de handbal şi două meciuri amicale de fotbal.
Meşteşugurile populare, continuate de copii.
Elevi care activează la cluburile şi palatele copiilor din judeţele Bacău, Botoşani, Maramureş, Iaşi, Tulcea, Sibiu, Vaslui şi Suceava s-au reunit la Vatra Dornei în cadrul „Târgului micilor meşteri populari”.
Pe lângă expoziţia în aer liber cu lucrări efectuate de elevi de la Muzeul Etnografic din Vatra Dornei, s-au organizat ateliere de lucru în cadrul cărora au fost realizate sculpturi în lemn, s-au pictat şi încondeiat ouă, s-au pictat icoane pe sticlă şi lemn, s-au confecţionat măşti populare, ţesut covoare, s-au realizat broderii şi cusături tradiţionale.
Teatru, domni, domniţe.
„Prieteni nedespărţiţi” este titlul piesei de teatru jucate de actorii Teatrului „Bon Ton” din Iaşi, Ozana Ciubotaru Costin şi Cristian Costin, în sala de spectacol a Casei de Cultură „Platon Pardău”.
Timp de trei zile, în zona centrală a municipiului actori amatori îmbrăcaţi în costume de epocă au oferit trecătorilor scene din diverse epoci. Chiar de la cei implicaţi în realizarea acestor momente stradale am aflat că este vorba despre o prezentare a costumelor de epocă şi a unor scene în care „se poartă nişte discuţii între noi, cei de acum 400 de ani şi cei care sunt astăzi la Vatra Dornei”.
Mersul pe catalige, obiecte de mult dispărute, piese de muzeu azi, curiozităţi şi inteligenţă pragmatică ale unor vremi care-au fost odată, a fost adus în actualitate la Vatra Dornei. Aşa cum am aflat chiar de la omul de pe catalige, “pe unele uliţe, în absenţa cizmelor din cauciuc, singura şansă de a putea circula erau cataligele. Şi cum la noi plouă, pentru a nu mă uda la picioare, m-am urcat pe catalige”.
Nunta de aur.
50 de cupluri care sărbătoresc anul acesta peste 50 de ani de căsătorie au fost sărbătorite duminică, la Primăria Vatra Dornei. Fiecare cuplu sărbătorit a primit de la primarul Ioan Moraru şi viceprimarul Mircea Rusu diplome, 500 de lei, o sticlă de şampanie şi flori şi promisiunea unei nunţi adevărate, cu bucate alese, băutură şi lăutari, care va avea loc în scurt timp la un restaurant dornean.
După premierea sărbătoriţilor, trupa bucureşteană de muzică medievală „Truverii” a reconstituit prin muzică şi o piesă de teatru despre relaţiile dintre doi soţi recent căsătoriţi, atmosfera anilor ’50, dar şi cea de la 1800.
Spectacole.
Evenimentul care a scos cei mai mulţi oameni în stradă a fost spectacolul de duminică, când pe scena din centrul staţiunii au urcat Orchestra Radio Bucureşti, Trupa de Muzică Medievală „Truverii”, Ansamblul folcloric „Dorna Dorului”, Ansamblul folcloric „Zespol Piesni i Tanca Kozieglowy” - Polonia, Ansamblul Folcloric „Ilincuţa” din Republica Moldova, Ansamblul folcloric „Ciprian Porumbescu”, Analia Selis şi Proconsul.
Focul de artificii care a avut loc la mai bine de jumătate de oră după miezul nopţii zilei de duminică a fost considerat de dorneni ca fiind cel mai reuşit de când se organizează astfel de manifestări.
Seria spectacolelor pe scena din faţa Primăriei Vatra Dornei a fost deschisă vineri de Fanfara Municipiului Vatra Dornei, Orchestra Radio Bucureşti şi Ansamblul folcloric „Zespol Piesni i Tanca Kozieglowy” din Polonia. Au mai primit aplauze Ansamblul folcloric „Plaiurile Dornelor”, Ansamblul Folcloric „Ilincuţa” din Floreşti, Republica Moldova, solistul Călin Brăteanu, Ansamblul folcloric profesionist „Transilvania” din Baia Mare şi solistul de muzică populară Petrică Stoian Mâţu.
Sâmbătă, atmosfera a fost încinsă de dornenii Michael Star&Dj George Punck&Gogo Dance, după care au urmat formaţiile Replika, Impact, Fly Project şi Direcţia 5. La showul trupei Direcţia 5, Cristi Enache, solistul trupei a solicitat jandarmilor şi poliţiştilor comunitari să mute gardurile de protecţie din faţa scenei pentru a avea cât mai aproape spectatorii.
(24 sep 2008, 13:35:41
in ciuda frigului si a ploii au fost foarte multi spectatori ,dovada ca majoritatea dornenilor si nu numai iubesc distractia.
felicitari primarului care a organizat acest eveniment ,dar ca un sfat i-as spune sa faca de acum ZILELE DORNEI cand este mai cald ,adica vara.......