Zilele restaurantului „La Fitze” sunt numărate după ce proprietarul terenului şi al clădirii unde funcţionează acest stabiliment l-a somat pe Viorel Aelenei să elibereze spaţiul.
Gică Ioan Hreniuc, proprietarul spaţiului de câteva sute de metri pătraţi de pe strada Vasile Bumbac, numărul 3, a precizat că l-a notificat pe Viorel Aelenei încă din luna august şi l-a anunţat că nu doreşte să-i mai prelungească contractul de închiriere.
Hreniuc nu şi-a ascuns intenţia de a vinde spaţiul situat în zona ultracentrală, dar a declarat că rezilierea contractului de închiriere se face în baza clauzelor cu care Viorel Aelenei a fost de acord de la bun început.
„Eu i-am spus că este foarte posibil să găsesc un cumpărător şi să vând totul. Aveam obligaţia să-l anunţ cu 30 de zile înainte, ceea ce am şi făcut. Aşa că nu văd de ce domnul Aelenei refuză să părăsească spaţiul”, a mărturisit Gică Hreniuc.
Păreri diferite despre plata chiriei
În notificarea pe care Gică Hreniuc a trimis-o se arată că motivul încetării contractului este „deficienţa regăsită în plata chiriei pe tot parcursul desfăşurării contractului şi divergenţele apărute”.
Concluzia a fost sintetizată într-o somaţie trimisă patronului restaurantului „La Fitze”.
“Din verificările făcute de către domnul Hreniuc Ioan Gică s-au găsit restanţe la plata utilităţilor, deşi se convenise prin Actul Adiţional să achitaţi până la data de 1.04.2008 toate restanţele la utilităţile aferente spaţiului. Vă somăm ca până la data de 25 septembrie 2008 să eliberaţi spaţiul închiriat. Solicităm pe această cale să consideraţi prezenta notificare ca intenţie directă de încetare a contractului şi somaţie de eliberare a spaţiului fără termen de graţie”, se arată în notificarea pe care avocatul angajat de Gică Hreniuc i-a trimis-o lui Viorel Aelenei.
În replică, patronul restaurantului „La Fitze” a spus că nu va da curs somaţiei, pe care nici nu ar fi primit-o, şi că are dovezi că şi-a plătit chiria.
„A luat câte 145 de milioane de lei vechi pe lună şi nu mi-a dat nici o chitanţă, aşa că se poate spune că sunt bani negri. Am martori că i-am dat banii şi voi proba acest lucru”, a precizat Aelenei.
Aelenei vrea despăgubiri pentru investiţii
Un alt punct asupra căruia Hreniuc şi Aelenei nu au ajuns la o înţelegere este plata unor despăgubiri pentru investiţiile realizate în restaurant.
„Am avut înţelegeri verbale cu el şi a fost de acord să investesc în spaţiul pe care mi l-a închiriat. Totul e făcut pe banii mei şi e normal să-mi plătească daune. În caz contrar nu voi părăsi spaţiul. L-am acţionat deja în instanţă şi sunt convins că voi avea câştig de cauză”, a declarat Viorel Aelenei, care a refuzat să avanseze suma pe care a cerut-o drept despăgubiri.
De cealaltă parte, Gică Hreniuc s-a arătat de acord să plătească daune de până la 15.000 de euro.
„El nu a avut nici o înţelegere cu mine pentru acordarea de despăgubiri. Nu mi-a cerut nici un leu, dar eu, de la mine putere, i-am oferit 15.000 de euro pentru lemnele de acolo, dar nu a vrut să ia banii”, a menţionat proprietarului spaţiului unde funcţionează restaurantul „La Fitze”.
„La Fitze” a rămas fără gaz metan
Viorel Aelenei a contestat şi dreptul de proprietate al lui Gică Hreniuc pentru întreaga suprafaţă unde se găseşte restaurantul „La Fitze”, menţionând că o parte este a Primăriei Suceava. Cât priveşte datoriile pe care le-ar avea la companiile de gaz metan şi energie electrică, Aelenei a negat totul.
„Sunt numai aberaţii în ce spune domnul Hreniuc. Nici acum nu-mi explic cum a reuşit să-i convingă pe cei de la gaze să sisteze acest serviciu, în condiţiile în care contractul era între societatea administrată de mine şi firma de gaz metan. Ştiu că umblă şi pe la societatea de energie electrică să-mi oprească furnizarea acestui serviciu, dar acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Viorel Aelenei.
Gică Hreniuc a recunoscut că a cerut sistarea energiei electrice către proprietatea sa din strada Vasile Bumbac, numărul 3, dar a adăugat că unul din motive ar fi datoriile acumulate. Potrivit lui Hreniuc, restaurantul „La Fitze” avea datorii de 239 de milioane de lei vechi pentru consumul de energie electrică şi de 35 de milioane de lei vechi pentru consumul de gaz metan.
(24 sep 2008, 11:03:15