Principala vină o poartă cei care au întocmit proiectul de modernizare a respectivului traseu rutier, care, atunci când au obţinut avizele de la ACET şi E.ON pentru a lucra în zona respectivă, nu le-au furnizat informaţii complete despre ce vor să facă.
“În momentul în care li s-a dat aviz pentru efectuarea lucrărilor, noi nu ştiam de intenţia lor de a coborî cota drumului cu aproape un metru. Nici nu se poate pune problema că nu am fi ştiut de existenţa acelor conducte, cum au zis unii. S-a ştiut de la bun început, dar li s-a dat aprobare pentru că pentru a reface drumul trebuiau făcute lucrări la suprafaţă, în vreme ce conductele sunt îngropate la aproximativ un metru adâncime. Dar cum ei vor să scadă cota drumului cu un metru, dacă am lăsa conductele acolo, ar însemna să treacă camioanele direct peste ele”, a spus directorul ACET, Ştefan Groza.
Aceeaşi situaţie e şi în cazul conductelor E.ON, care sunt aproape lipite de cele ale ACET.
Drumul spre Şcheia, blocat pe termen nelimitat
Conform proiectului de modernizare a drumului de la Şcheia, cota drumului trebuie coborâtă cu aproximativ un metru, în aşa fel încât între drum şi trecerea aeriană de cale ferată de la Şcheia să fie o înălţime de cinci metri, aşa cum prevăd normele europene, în aşa fel încât orice tip de tir sau camion să poată trece pe acolo, fără probleme.
Cum această lucrare nu poate fi făcută fără a fi mutate conductele de apă şi de gaz, durata de execuţie va fi mult mai mare decât a fost estimată iniţial.
Problemele apărute la drumul dinspre Şcheia au fost discutate ieri într-o şedinţă de urgenţă, în care s-a stabilit clar că pentru a fi continuate lucrările, este necesară modificarea proiectului iniţial şi alocarea unei sume mai mari de bani, pentru mutarea conductelor de utilităţi.
Cum atât găsirea unei firme care să se ocupe de proiectarea noilor trasee pentru apă şi gaz, obţinerea de aprobări pentru realizarea acestora, cât şi lucrările în sine ar dura cel puţin o lună şi jumătate, după cum a estimat directorul ACET, circulaţia spre Şcheia va fi blocată încă mult timp de acum înainte.
Circulaţia rutieră de la ieşirea din Suceava spre Şcheia e oprită total din data de 16 septembrie, termenul anunţat pentru deblocarea acesteia fiind de 15 octombrie.
În condiţiile în care nu vor fi întocmite foarte rapid proiectele de mutare a conductelor de utilităţi şi nu vor fi aprobate în regim de urgenţă de ACET şi E.ON, în aşa fel încât să poată fi desemnată şi o firmă care să se ocupe de execuţie, lucrările la drumul de la Şcheia nu vor fi finalizate anul acesta, încât o mare parte din traficul de acolo se va resimţi tot în municipiul Suceava.
(24 sep 2008, 11:10:37