Scandalul iscat în comuna Arbore din cauza celor 23 de case ale unor familii de romi reconstruite cu bani şi materiale de construcţii alocate de Guvern pentru sinistraţi a luat sfârşit.
Decizia Consiliului Local Arbore a fost ca pentru romi să se construiască doar 11 case, iar celelalte 12 să fie ridicate pentru familii de români.
Deşi specialiştii din comisia de evaluare a locuinţelor afectate de inundaţiile din această vară au stabilit iniţial strămutarea a 23 de locuinţe ale romilor, aflate într-o zonă inundabilă, consilierii locali au refuzat, în prima fază, să aprobe acordarea de teren pentru reconstrucţie.
La intervenţia prefectului de Suceava, Alexandru Băişanu, a avut loc vinerea trecută o nouă şedinţă de Consiliu Local, la care au participat prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, iar consilierii au fost de acord să se facă o nouă evaluare.
„A fost o şedinţă care a durat circa cinci ore şi au venit peste 100 de săteni care au spus că nu vor să se reconstruiască locuinţele romilor. După nenumărate discuţii, s-a stabilit ca pentru romi să se reconstruiască doar locuinţele care sunt înregistrate în Registrul agricol, pentru care se plătesc impozite. Astfel, se vor face 11 case pentru romi şi 12 pentru români”, a declarat, ieri, prefectul Alexandru Băişanu.
Terenul pentru casele din Arbore a fost lotizat
Cele 12 case ale românilor sunt, de asemenea, în zonă inundabilă şi vor fi strămutate, numai că pentru acestea este necesară o nouă hotărâre de Guvern; nu se pot utiliza banii şi materialele alocate prin prima hotărâre, deoarece este vorba despre alte case decât cele nominalizate iniţial.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat, tot ieri, că la Arbore a fost o greşeală a comisiei de evaluare şi că reevaluarea a corectat eroarea.
„Vreau să cred că la Arbore a fost un caz izolat. O echipă care a lucrat acolo a fost superficială şi s-a greşit la raportare. Consilierii locali au făcut o verificare cu specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a rezolvat”, a spus preşedintele Flutur.
La rândul său, primarul din Arbore, Ionel Hrincescu, a precizat că toate cele 23 de case aprobate de Guvern pentru strămutare se vor construi, dar a refuzat să spună câte vor fi pentru romi şi câte pentru români şi nici dacă aprobarea loturilor de case pentru romi a fost condiţionată de aleşii locali din Arbore de construirea de case şi pentru români. Conform primarului, terenul a fost deja lotizat, cu parcele în Clit, Botnăreni şi Arbore.
În ceea ce priveşte casele sinistraţilor din celelalte localităţi ale judeţului, prefectul Băişanu a precizat că întârzieri la începerea lucrărilor se mai înregistrează la cele şase locuinţe care trebuie refăcute în comuna Brodina. Toate administraţiile locale au termen ca până în data de 26 septembrie să facă fundaţiile, în caz contrar primarii riscând să fie amendaţi.
(24 sep 2008, 11:29:17