Mihai Duduţă participă la un concurs de invenţii, iar faptul că echipa sa a câştigat deja două etape a atras atenţia. Publicaţia „Green Report” a publicat un scurt interviu cu tânărul sucevean, care şi-a expus ideile legate de noua sursă de producere a energiei electrice.
„N-am vrut neapărat să captăm energia vântului, ci să captăm energia irosită de maşini mişcând aerul din jurul lor. Rezistenţa aerului la trecerea unei maşini creşte la puterea a doua comparat cu viteza maşinii. Cu cât ea merge mai repede, cu atât aerul se opune mai tare şi maşina consumă mai multă benzină. Noi vrem să economisim energie şi nu poţi pune turbine lângă autostrăzi, nu neapărat pentru că sunt urâte, ci pentru că aerul nu este constant. Aveam nevoie de ceva căruia să-i dai un impuls şi să oscileze, după care să-i preiei energia. Iar soluţia la toate aceste probleme a fost un steag”, a dezvăluit Mihai Duduţă.
Suceveanul a adăugat că-şi va vinde invenţia în SUA, motivând această decizie prin faptul că traficul rutier de acolo se derulează în principal pe autostrăzi.
„Se pot pune steaguri şi pe marginea unui pod, pentru că şi acolo ai energie similară, pentru că diferenţa de presiune dintre apă şi şosea generează o sursă constantă de vânt. Dacă reuşeşti să scoţi de la un steag un watt, ca bază, el îţi ocupă 20 de centimetri, aşa că se pot pune două steaguri într-un metru, deci într-un kilometru ai avea 2.000 de watti, ceea ce e foarte bine”, a calculat tânărul originar din Suceava.
Doreşte să rezolve probleme de mediu
Cât priveşte aplicabilitatea teoriilor sale în România, Mihai Duduţă nu crede că ar fi un deziderat imposibil. Suceveanul este de părere că dezvoltarea infrastructurii rutiere ar putea fi coroborată cu implementarea acestui proiect, pentru ca „toate lucrurile de pe autostradă, telefoanele de urgenţă, benzinăriile etc., să devină independente din punct de vedere energetic”.
Mihai Duduţă nu crede că petrolul va putea fi înlocuit total ca sursă de energie, dar speră ca soluţiile alternative să fie tot mai multe şi mai viabile.
Suceveanul şi-a exprimat satisfacţia că reuşeşte să se implice activ în rezolvarea unor probleme de mediu şi spune că următorul său proiect va fi chiar mai ambiţios decât cel prezentat acum.
Medaliat la nivel internaţional şi cetăţean de onoare al Sucevei
Mihai Duduţă a absolvit cursurile Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” acum patru ani. A fost premiat la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale pe teme de chimie. În 2004, la Olimpiada Internaţională de Chimie care a avut loc în localitatea germană Kiel, Mihai Duduţă a obţinut medalia de argint.
După absolvirea cursurilor liceale s-a înscris la Institutul Politehnic Bucureşti, dar după un an s-a transferat în SUA, acolo unde învaţă şi în prezent.
Meritele i-au fost recunoscute şi la nivel local, autorităţile sucevene decernându-i în 2006 titlul de cetăţean de onoare al municipiului Suceava.
Ca un amănunt de culoare, în ianuarie 2009, Mihai Duduţă şi alţi tineri talentaţi care învaţă în SUA vor participa la un dineu oferit de Barack Obama, cel despre care mulţi americani cred că va fi viitorul preşedinte al ţării după alegerile din această toamnă.
(23 sep 2008, 11:06:36
Oricum, felicitari tanarului