În urma articolului „Judecătorii au cerut începerea urmăririi penale împotriva directorului Direcţie Poliţiei de Frontieră Rădăuţi”, publicat în cotidianul „Monitorul de Suceava” în data de 07 aprilie 2008, semnat de d-nul Sandrinio Neagu
Directorul D.P.F. Rădăuţi – comisar şef de poliţie Ion Pop nu a comis infracţiuni şi nici cel puţin abateri disciplinare în exercitarea funcţiei, fapt rezultat din decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Secţia Penală) din data de 19 septembrie 2008. Astfel plângerea formulată de petiţionarul Chira Gheorghe (fost poliţist de frontieră) împotriva comisarului şef Ion Pop, a fost respinsă ca fiind nefondată şi a rămas definitivă.
În articolul publicat în data de 07 aprilie 2008, se aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că potrivit unei hotărâri a Curţii de Apel Suceava, faţă de comisarul şef Ion Pop urmează să se dispună începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prevăzută de articolul 246 Cod Penal. Dosarul are ca obiect o plângere depusă de Gheorghe Chira fost angajat al Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, nemulţumit de modul în care s-a dispus cercetarea sa prealabilă precum şi delegările şi misiunile executate în cursul anului 2007.
Directorul D.P.F. Rădăuţi a prezentat Instanţei de Judecată documentele prin care a demonstrat că acuzaţiile ce i s-au imputat sunt tendenţioase şi total nefondate, faptul că a respectat legea, regulamentul de ordine interioară şi regulamentul de organizare şi funcţionare al instituţiei, în cauză nefiind vorba de niciun abuz în exercitarea funcţiei deţinute.
Astfel prin decizia dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 19 septembrie 2008, „se admite recursul declarat de comisarul şef Ion Pop şi se respinge ca fiind nefondată plângerea formulată de petiţionarul Gheorghe Chira”. Această decizie infirmă şi declaraţiile publice ale fostului poliţist de frontieră Gheorghe Chira şi ale avocatului său care interpretează într-un mod personal legislaţia şi dezinformează opinia publică prin inventarea unor abuzuri.
Referitor la cele prezentate în articolul respectiv, menţionăm că directorul D.P.F. Rădăuţi nu a aruncat vina pe subordonaţi ci a prezentat pur şi simplu modul în care s-au petrecut lucrurile, fapt înţeles greşit de autorul articolului. Nu comisarul şef Ion Pop „a inventat o misiune zilnică”, aceasta este reglementată de Ordinul M.A.I. nr.382 din 05.02.2003 şi Dispoziţia I.G.P.F. nr. 6255 din 27.12.2006.
Chira Gheorghe a efectuat 59 de zile delegare şi 6 ture de 12 ore misiune în cadrul I.J.P.F. Suceava, iar reglementările în vigoare precizează faptul că se poate delega o persoană până la 60 de zile plus 30 de zile cu consimţământul persoanei, iar pentru executarea misiunilor nu este necesar acordul persoanei respective.
Nu au fost dispuse delegări şi misiuni pe bandă rulantă de către comisarul şef Ion Pop, ci s-a ţinut cont de evoluţia situaţiei operative şi ca urmare nu s-a încălcat flagrant legislaţia după cum s-a precizat în articol. Domnul Chira Gheorghe a depus un raport prin care solicita explicaţii însă nu la domnul comisar şef Pop Ion ci la directorul adjunct al D.P.F. Rădăuţi, care i-a comunicat temeiul legal, iar dacă a fost nemulţumit de răspunsul primit avea posibilitatea de a se adresa cu un raport la conducerea I.G.P.F.R., lucru pe care nu l-a făcut la acea data.
În ceea ce priveşte regulamentul de ordine interioară, acesta este întocmit în baza O.G. 104/2001, completată şi modificată prin Legea nr. 81 din 2002 cu modificările şi completările ulterioare şi nu la propunerea domnului comisar şef Pop Ion cum se precizează în articol.
Acţiunea domnului Chira Gheorghe are la bază motive personale, având în vedere că fiul acestuia Chira Gabriel Narcis încadrat la I.J.P.F. Suceava, a fost sancţionat disciplinar de M.I.R.A. cu destituirea din Poliţiei iar prin sentinţa nr.3 din 07.01.2008 a Curţii de apel Suceava, definitivă şi irevocabilă ,s-a respins şi acţiunea sa în contencios administrativ, fiind respins ca nefondată şi recursul formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţei.
Urmarea a mai multor scrisori anonime trimise la Preşedinţie, M.I.R.A. şi I.G.P.F. precum şi la redacţiile unor cotidiene locale şi centrale, la D.P.F. Rădăuţi s-au efectuat verificări de către ofiţeri din cadrul Corpul de Control al M.I.R.A. şi Serviciului Control şi Investigaţii al I.G.P.F. ocazie cu care s-a constatat că cele prezentate sunt nefondate şi nu se confirmă. Este cunoscut faptul că în cadrul D.P.F. Rădăuţi şi I.J.P.F. Suceava sunt mulţi „scriitori” cadre active şi în rezervă care nu fac altceva decât să păteze imaginea şi onoarea instituţiei.
Modul în care conducerea D.P.F. Rădăuţi îşi face datoria este cunoscut şi apreciat de toate eşaloanele, rezultatele obţinute confirmând aceste lucruri, iar prin măsurile şi managementul întreprins nu li se va da satisfacţie celor care doresc denigrarea instituţiei.
Aşa zisele abuzuri semnalate de cotidianul „Monitorul de Suceva” sunt doar reflectări personale şi simple fabulaţii ale unor lucrători care nu înţeleg rolul instituţiei în contextul european actual şi procesul de modernizare şi deschidere către societate prin care trece întreg sistemul poliţienesc.
Conducerea instituţiei noastre a dat dovadă de fermitate şi corectitudine în aplicarea legilor, ordinelor şi dispoziţiilor care ne reglementează activitatea având în vedere că începând cu data de 01.01.2007 asigurăm securitatea frontierei externe a U.E.. Unii lucrători nu au înţeles rolul şi responsabilitatea pe care o au ca poliţişti de frontieră şi au comis abateri disciplinare care nu au fost muşamalizate ci prezentate opiniei publice şi în toate cazurile s-au dispus măsuri în consecinţă.
Ofiţer Relaţii Publice
Scms. de poliţie
Poroch Seriţan Ilie
(23 sep 2008, 11:50:46