Cu acest diagnostic s-a confruntat, săptămâna trecută, şi un bărbat de aproape 70 de ani, din municipiul Suceava. Acesta a venit la spital cu arterită şi gangrenă la ambele picioare, iar în urma investigaţiilor medicale s-a constatat că urinează cu sânge. Şeful secţiei Urologie, dr. Nicolae Dobromir, l-a întrebat de când timp se întâmplă asta, la care pacientul a răspuns că de vreo doi ani. Examenele suplimentare au confirmat suspiciunea medicilor: era vorba de cancer. „I s-a propus intervenţia chirurgicală de urgenţă, dar a tergiversat-o până vineri, la ora 18.40, când fiul lui şi-a dat avizul pentru operaţie. El nu era de acord, dar i-am explicat că este singurul lucru care se mai putea face. Avea o şansă din 100. După o oră de discuţii s-a intrat în operaţie”, a declarat dr. Dobromir.
„Examinarea prostatei e ca verificarea uleiului la maşină”
Din vezica urinară a pacientului medicul a rezecat endoscopic 300 de grame de ţesut tumoral şi cheaguri de sânge vechi. Conform doctorului, vezica era ocupată aproape în întregime de tumori neglijate de 1-2 ani. Mai bine de două ore echipa de medici care a intrat în sala de operaţie a luptat cu ravagiile făcute de cancer în trupul bătrânului.
A fost o intervenţie de mare risc, atât intra- cât şi post operator, căreia din păcate pacientul nu i-a supravieţuit prea mult. Sâmbătă noaptea, bătrânul a trecut în lumea celor drepţi.
„Este dezarmant că bolnavii vin la medic în stadii extrem de tardive. La prima urinare cu sânge bolnavul trebuie să ştie să se prezinte imediat la un urolog şi primul lucru pe care îl faci este să confirmi sau să excluzi cancerul aparatului urinar. Dacă se prezintă în prima fază, şansele de tratament şi vindecare sunt foarte mari”, a precizat medicul. El a dat exemplul unui pacient căruia i-a făcut rezecţie de şapte ori în 11 ani şi care trăieşte şi acum.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru prostată, al cărei examen este obligatoriu pentru toţi bărbaţii trecuţi de 50 de ani. Dr. Dobromir spune că examinarea prostatei este „la fel de simplă şi de ieftină ca o verificare a uleiului la maşină”.
Rata de reuşită în cancere renale la Suceava, comparabilă cu cea din clinici
Din anul 1994, operaţiile pe aparatul urinar inferior - adenom de prostată, cancer de prostată, de vezică urinară, litiaza vezicală, diverticuli vezicali, calculi şi tumori pe uretere etc. – se fac endoscopic. În 14 ani, echipa de medici urologi de la spitalul sucevean a efectuat 7.000 de operaţii endoscopice. Tot la Suceava se repară şi rupturi de vezică sau rinichi şi se fac intervenţii în caz de rinichi unic. „Rata de reuşită este comparabilă cu cea a clinicilor şi putem spune că avem experienţă în cancere, deoarece peste 50 la sută din patologia noastră înseamnă cancere. Singurul lucru care nu se mai poate face la Suceava, din păcate, este radioterapia. Şi, nu o dată, am avut plăcuta surpriză ca bolnavi care au fost în clinici să revină la noi, să fie rezolvaţi aici”, a spus medicul sucevean.
Tot pentru tratamentul cancerului, a celui de prostată, conducerea spitalului se află în discuţii cu o firmă pentru a aduce la Suceava echipament de brahiterapie, cea mai nouă formă de tratament al acestei boli.
33% din cancerele masculine sunt cancerele de prostată
Cancerul de prostată este cea mai frecventă neoplazie a bărbatului şi, în general, cel mai frecvent cancer întâlnit în patologia umană. Cam 33% din cancerele masculine sunt cancerele de prostată.
Dacă boala este descoperită în faza incipientă, când nu s-a răspândit în organism, există posibilitatea de a se introduce în prostată granule radioactive, cu iod 125, fără operaţie, după un program pe care îl stabileşte computerul. Granulele sunt introduse chiar acolo unde există ţesut neoplazic. În aceeaşi seară, pacientul pleacă acasă şi în două, maximum trei luni, constată că tot ce a fost cancer a fost distrus efectiv.
Incidenţa crescută a cancerelor aparatului uro-genital a determinat şi Asociaţia Europeană de Urologie să acorde o atenţie mai mare manifestărilor ştiinţifice organizate în acest domeniu. Dacă până în acest an urologia era în atenţia tuturor o zi, în 2008 a fost Săptămâna Europeană a Urologiei, în perioada 15-19 septembrie. Mai trebuie spus că, cel puţin în domeniul urologiei, medicii străini pot învăţa de la cei români, mai ales în ceea ce priveşte transplantul renal şi cancerul de prostată, unde specialiştii noştri au rezultate notabile.
(22 sep 2008, 11:36:37
profilactic dimineata inainte de ...masa (deci nu ...dupa sau ...sub masa) , in cazurile mai...avansate : de trei ori pe zi , inainte de...masa !
se mai poate bea si ceai de...radacina de urzica , semintze de...dovleac (bostan) , dar cea mai...eficienta metoda , este ceaiul de....EPILOBIUM PARVILOEUM (herba).
credeti-ma ca stiu destul de....bine.
acest ceai este indicat si pentru....femeile care se...scapa cu...urina.
cunosc destule... cazuri in care aceasta metoda are...opinie pozitiva si chiar...foarte.