Joi după amiază, Flutur şi Băişanu s-au întâlnit cu primarii localităţilor afectate de calamităţi, ocazie cu care au anunţat că au ajuns la un consens privind interpretarea juridică a Hotărârii de Guvern prin care s-au alocat 36 de milioane de lei pentru refacerea drumurilor judeţene şi comunale afectate de inundaţii.
Prefectul a spus că a cerut Guvernului să modifice sintagma „lucrări ce se vor executa”, care ar fi presupus că fondurile alocate ar fi folosite de la apariţia Hotărârii de Guvern, din 8 septembrie.
Preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat, la rândul său, că specialiştii instituţiei vor asigura asistenţă tehnică pentru toate lucrările de refacere şi a cerut primarilor să respecte legislaţia privind cheltuirea banilor alocaţi, apreciind că unele evaluări făcute de constructori sunt „umflate” cam cu 40 la sută.
„Este o tendinţă foarte periculoasă şi nu vom accepta aşa ceva. Nu permitem încălcarea legislaţiei”, a spus Flutur.
Şefii judeţului cer consilierilor din Arbore să strămute 23 de case ale romilor
Flutur şi Băişanu au cerut primarilor „mai multă fermitate” în activitatea de reconstrucţie şi respectarea legalităţii în cheltuirea banilor publici alocaţi de Guvern pentru calamităţi, arătând că lucrările trebuie terminate până la venirea iernii.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a stabilit ca, din cele 36 de milioane de lei alocate de Guvern, 16 milioane de lei să fie folosite pentru refacerea infrastructurii judeţene, iar 20 de milioane de lei pentru cea comunală.
De asemenea, de comun acord, preşedintele Gheorghe Flutur şi prefectul Alexandru Băişanu i-au cerut primarului PD-L al comunei Arbore să organizeze o şedinţă de Consiliu Local „de îndată”, pentru a aloca teren pentru strămutarea celor 23 de case afectate de inundaţii.
Prefectul Băişanu i-a reamintit primarului din Arbore că a semnat procesul verbal prin care constata că 23 de case trebuie strămutate, iar în baza acestui document Guvernul a alocat fonduri pentru reconstrucţia caselor.
„Pe baza semnăturii dumneavoastră Guvernul a emis o hotărâre pentru reconstrucţia a 23 de case. Acum e ca la teatru. O firmă de construcţii a disponibilizat oameni şi utilaje şi nu poate construi”, a spus prefectul.
Primarii care nu respectă proiectele de reconstrucţie vor plăti lucrările din buzunar
La rândul său, primarul din Arbore, Ionel Hrincescu, a spus că nu se poate bate cu cei 15 consilieri locali care au refuzat să aprobe alocarea de teren pentru reconstrucţie.
Primarul a arătat că a pregătit lotizarea terenurilor, dar CL Arbore a refuzat să aprobe alocarea acestora.
Prefectul i-a cerut primarului să convingă CL de necesitatea alocării de teren pentru reconstrucţia caselor, indiferent că beneficiarii sunt de etnie romă.
„Vrea Guvernul să-ţi dea case şi spui că nu vrei”, a spus prefectul.
Şeful de partid al primarului, preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur, a afirmat că nu a fost explicat bine de ce se reconstruiesc aceste case, astfel încât şi consilierii locali să aprobe alocarea de terenuri.
El i-a spus primarului că împreună cu prefectul va participa, vineri, la şedinţa CL Arbore, pentru a explica aleşilor locali necesitatea reconstrucţiei caselor respective.
Prefectul de Suceava a avertizat primarii că vor trebui să respecte cu stricteţe proiectul stabilit de Guvern pentru reconstrucţia caselor, arătând că, în caz contrar, vor achita din banii lor această construcţie.
Băişanu a mai precizat că materialele de construcţie trimise de Guvern în comuna Satu Mare, unde casele sunt reconstruite de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, urmează să fie alocate pentru alte case care trebuie reconstruite după ce s-a constatat, la o reevaluare, că au fost grav afectate de inundaţii.
(20 sep 2008, 15:54:48