Amenda pe care SC Servicii Comunale SA Rădăuţi a încasat-o este de 60.000 de lei şi a fost aplicată în baza Legii 107/1996, legea apelor. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au considerat că sunt întrunite elementele necesare pentru sancţionarea agentului poluator.
De altfel, Legea 107/1996 interzice în mod expres „evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă sau subterane ... de ape uzate, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe în stare solidă, lichidă sau gazoasă, bacterii sau microbi, în cantităţi sau concentraţii care pot schimba caracteristicile apei, făcând-o astfel dăunătoare pentru sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, pentru viaţa animalelor şi mediul înconjurător, pentru producţia agricolă sau industrială ori pentru fondul piscicol”.
Amenda a fost aplicată pentru poluarea pârâului Pozen cu apele menajere ale municipiului Rădăuţi ca urmare a deversării directe a acestora în albia acestui curs de apă.
Fenomenul a fost semnalat de Monitorul de Suceava în numărul de luni, din data de 15 septembrie, dar se repetă de mai bine de 14 ani.
Amenda nu rezolvă problema poluării
Sancţiunea pe care SC Servicii Comunale SA Rădăuţi a primit-o nu schimbă însă prea mult datele problemei. Poluarea va continua şi în perioada următoare, iar locuitorii din Satu Mare, acolo pe unde trece pârâul Pozen, sunt revoltaţi de acest lucru.
Din cauza deversărilor constante de materii fecale şi alte reziduri ale populaţiei din Rădăuţi, viaţa sătenilor din Satu Mare s-a transformat într-un coşmar. Pe lângă mirosul insuportabil care-l emană apa pârâului Pozen, şi peste 70 de fântâni au fost afectate. Apa din fântâni nu mai este potabilă decât pentru animale, în timp ce oamenii îşi cumpără apă de la magazinele din sat.
În pârâul Pozen sunt deversate direct aproape jumătate din apele uzate ale municipiului Rădăuţi. Staţia de epurare inaugurată acum doi ani şi care a costat un milion de euro este subdimensionată, motiv pentru care din cei 135 l/s se pot prelucra doar 87 l/s, restul ajungând în pârâul care traversează localitatea Satu Mare înainte de a se vărsa în râul Suceava.
(20 sep 2008, 13:28:43