Gospodaru a constatat că în parcările din zona drumurilor naţionale, îndeosebi coşurile de gunoi sunt aproape inexistente.
„Acolo unde ele există sunt insuficiente, fiind degradate aproape în totalitate. În plus, gunoiul menajer depozitat în aceste coşuri nu este ridicat periodic, iar cei care folosesc parcările au un pretext, o scuză pentru a arunca deşeurile în parcare, iar de aici acestea ajung pe spaţiile verzi, la marginea pădurilor sau în albiile râurilor. În acest fel deşeurile din plastic, nailon sau sticlă care nu sunt biodegradabile cresc nivelul de poluare din zonele cu potenţial turistic ale judeţului”, a spus Gospodaru, care a adăugat că aceste parcări trebuie dotate cu containere de mici dimensiuni sau cu pubele care să permită colectarea selectivă a deşeurilor.
Atenţionare la adresa Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale
El consideră că obligaţia salubrizării revine consiliilor locale pentru parcările situate în zona intravilană a localităţilor, Consiliului Judeţean şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN) pentru parcările situate în extravilan.
„În ceea ce priveşte parcările situate pe drumurile judeţene, puţine la număr, maxim cinci în tot judeţul, problema este mai uşor de rezolvat, de acea voi avea o intervenţie pe această temă în plenul Consiliului Judeţean. În legătură cu drumurile naţionale, solicit CNADN ca în activitatea pe care o desfăşoară să rezolve şi problema curăţeniei în parcări, deoarece parcările insalubre creează o imagine negativă şi neprimitoare judeţului, afectându-i potenţialul de dezvoltare prin turism. De asemenea, solicit concursul Gărzii Judeţene de Mediu, care ar trebui să verifice aspectele pe care le-am semnalat. Ca viitor parlamentar voi avea în vedere inclusiv o îmbunătăţire a legislaţiei în domeniu”, a declarat Gospodaru.
(19 sep 2008, 11:51:00