Cu toate acestea, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava, o catedră incompletă de geografie (şapte ore) a fost ţinută la secret, iar în cele din urmă a fost dată unui profesor pensionar.
IŞJ a aflat despre această situaţie de la presă
Este vorba despre profesoara Lidia Ursu, care anul acesta a ieşit la pensie. Orele pe care profesoara le-a eliberat nu au fost însă declarate vacante de către conducerea instituţiei de învăţământ şi nu au fost scoase în şedinţele publice organizate de către Inspectoratul Şcolar.
Ţinute la secret, orele au fost date, în cele din urmă, profesoarei pensionate, în ciuda faptului că zeci de profesori de geografie din judeţ erau practic şomeri, din lipsă de posturi.
Inspectorul şcolar general adjunct Daniel Hrenciuc a aflat de la presă despre această situaţie, deşi, potrivit metodologiei, conducerea şcolii era obligată să înştiinţeze IŞJ-ul despre existenţa acestor ore, astfel încât acestea să fie scoase în şedinţele publice. „Doamna profesoară are dreptul să predea, chiar dacă a ieşit la pensie, dar asta în condiţiile în care pentru orele acelea nu se găsesc alţi profesori, şi în cazul acesta nici nu se pune problema de aşa ceva”, a spus Daniel Hrenciuc.
Orele profesoarei pensionare, date de azi unui alt cadru didactic
Hrenciuc a mai precizat că imediat după ce a aflat de la presă de această problemă, a făcut verificările de rigoare, situaţia prezentată a fost confirmată şi s-a dispus înlocuirea profesoarei Ursu cu un alt cadru didactic activ, care avea nevoie de ore.
„De mâine (n.r. - azi), doamna profesoară nu va mai preda, iar orele ei au fost date unui cadru didactic care a obţinut notă foarte mare la titularizare, dar nu a reuşit să obţină un post”, a mai adăugat inspectorul general adjunct Hrenciuc.
În ceea ce priveşte faptul că nu a fost înştiinţat de conducerea şcolii cu privire la orele vacante de geografie, inspectorul Hrenciuc a declarat că „directoarea Crăiţa Buda Niga a motivat că nu a raportat orele din cauză că este vorba de o catedră incompletă”. Daniel Hrenciuc a adăugat însă că directoarea avea obligaţia să raporteze la IŞJ orele vacante.
Hrenciuc a mai precizat însă ar fi aflat cu siguranţă despre această situaţie ulterior, pentru că şcoala ar fi trebuit să facă un raport şi să prezinte încadrările, în condiţiile în care profesorii sunt angajaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar plata salariilor se efectuează pe baza evidenţelor din această instituţie.
(19 sep 2008, 11:16:12