Şeful reprezentanţei permanente EURAD la Consiliul Europei, Gigel Lazăr, a declarat că acest proiect se doreşte a fi implementat în toată Europa, în cele 27 de ţări membre.
„Proiectul "Artă contra drog" din România are ca principal scop prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. În cadrul proiectului va fi realizat un sondaj de opinie privind relaţiile dintre autorităţile locale şi societatea civilă, implicarea celor dintâi în combaterea consumului de stupefiante şi amploarea fenomenului în sine”, a spus Lazăr.
„Gala Baletului Rus”, în lupta antidrog
Campania antidrog se va desfăşura în 52 de oraşe şi municipii din România. Sondajele de opinie se vor face în cadrul unor evenimente culturale şi au ca scop percepţia publică despre droguri şi implicarea autorităţilor centrale şi locale.
Primul sondaj se va realiza la Suceava cu prilejul spectacolului „Gala Baletului Rus” (4 octombrie, începând cu ora 20:00, Casa de Cultură Suceava), la care vor participa vedetele Teatrului Balşoi din Moscova.
Înainte de spectacol, reprezentantul Agenţiei Music Management, actorul Iosif Gheorghiu, de la Teatrul „Fantasio” din Constanţa, va transmite sucevenilor mesajul antidrog.
Reduceri la bilete pentru elevi şi studenţi
Pentru că proiectul antidrog prin artă se adresează în principal tinerilor, Anghel Stoian, preşedintele Asociaţiei Culturale „Dracula”, a declarat ieri că elevii şi studenţii vor avea 50% reducere din preţul biletelor.
Proiectele care urmează să se desfăşoare în perioada 2008-2009 în campania antidrog se adresează tuturor categoriilor de vârstă, astfel că vor avea loc spectacole pentru şcolari, preşcolari, liceeni, unde vor fi informări cu privire la consumul de droguri şi consecinţele ce derivă de aici, dar şi pentru cei cu vârsta între 18 şi 30 de ani.
Inedit în România, se va lansa un proiect „Tânăra familie antidrog”. Fiecare cuplu care ajunge în faţa ofiţerul de stare civilă va primi, simbolic, un certificat „Familia antidrog”. Acest certificat demonstrează că tânărul cuplu îşi doreşte o societate sănătoasă.
Spiritul unei generaţii
Înainte de fiecare eveniment cultural, se vor împărţi pliante cu mesaje antidrog, atât spectatorilor, cât şi cetăţenilor de pe stradă. „Artă contra drog”, după cum a susţinut în cadrul conferinţei de presă şi Florian Chiriţescu, directorul ANCCSR, se doreşte a fi „spiritul unei generaţii”.
Viceprimarul Sucevei Viorel Seredeciuc a spus ieri că atât primăria, cât şi consiliul local vor sprijini toate acţiunile demarate de EURAD, CIADO, ANCCSR, Asociaţia Culturală „Dracula”. Reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Ileana Iacob, susţine acţiunile antidrog, având o vastă experienţă în acest gen de activităţi.
Ieri a fost deschisă la Suceava şi Sucursala CIADO – ANCCSR, care va fi coordonată de directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, Rodica Brînză Gheghe.
(19 sep 2008, 16:25:53