Datoriile pe care firmele mici le-au acumulat la bugetul centralizat al statului însumează zeci de miliarde de lei vechi, bani pe care DGFP Suceava vrea să-i recupereze în cel mai scurt timp. Dacă unele societăţi au de plătit sume de ordinul câtorva sute de milioane de lei vechi, altele sunt datoare cu sume importante.
Topul datornicilor la categoria firmelor mici este deschis de SC Machines&Wood Metal SRL Suceava, societate care aparţine lui Dumitru Duduman, directorul SC MES SA Suceava. Firma lui Duduman, care a fost în centrul unui întreg scandal legat de o serie de tranzacţii frauduloase ce vizau devalizarea SC MES SA, a acumulat datorii la bugetul de stat de 5,6 miliarde de lei vechi.
În clasamentul rău-platnicilor urmează societatea de pază şi protecţie Master Guard, care până la mijlocul lunii septembrie adunase datorii de 2,8 miliarde de lei vechi.
În acelaşi top nedorit se află şi Mihai Bradu, patronul firmelor Restaco şi Restaco Group. Prima dintre aceste societăţi trebuie să achite la bugetul centralizat al statului suma de 1,38 miliarde de lei vechi, în timp ce Restaco Group a strâns datorii de 365 de milioane de lei vechi.
Datorii mari şi în zona Câmpulung Moldovenesc
Nici zona Câmpulung Moldovenesc nu este lipsită de firme cu obligaţii uriaşe faţă de bugetul de stat. Dacă ICC Prod Câmpulung Moldovenesc are de plătit 1,425 miliarde de lei vechi, firma Mobilextra stă chiar şi mai rău, datoriile cifrându-se la 1,98 miliarde de lei vechi. În aceeaşi zonă, pe lista datornicilor mai figurează şi SC Saucolemn SRL Vama, care are datorii calculate la 250 de milioane de lei vechi.
Firme din Marginea şi Mălini completează topul ruşinii
Printre datornicii la bugetul de stat se regăsesc şi firme care activează în localităţile Marginea sau Mălini. De exemplu, SC Vlad Nel SRL Mălini trebuie să vireze în conturile bugetului centralizat de stat nu mai puţin de 1,68 de miliarde de lei vechi, în timp ce SC Bax Com SRL Marginea a acumulat restanţe financiare de 1,29 de miliarde de lei vechi.
Şi pentru alte firme cu datorii „portărelul” va suna în curând. În această categorie se înscriu SC Green Development SRL Rădăuţi, cu o datorie de 689 de milioane de lei vechi, dar şi SC Iosif Cons SRL Marginea, cu o restanţă de 477 de milioane de lei vechi.
Printre cei care vor avea probleme cu Fiscul în cazul în care nu-şi vor achita obligaţiile legale se mai numără SC Marsecon SRL Rădăuţi, care are datorii de 509 milioane de lei vechi, dar şi SC Aindpex SRL Calafindeşti, care are restanţe financiare de 387 de milioane de lei vechi.
Se anunţă blocări de conturi şi sechestre de bunuri mobile şi imobile
Directorul executiv al DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a declarat că recuperarea acestor restanţe este o prioritate pentru instituţia pe care o conduce.
„Împreună cu colegii de la Garda Financiară am demarat deja controale la agenţii economici care nu şi-au plătit datoriile către bugetul centralizat al statului, iar controalele se vor extinde şi la firmele mijlocii şi mari, dar şi la profesiile liberale, acolo unde taxele şi impozitele ce trebuie virate sunt semnificative. Îi avertizez pe toţi administratorii să respecte legea, pentru că în caz contrar vom fi obligaţi să luăm toate măsurile necesare pentru recuperarea datoriilor”, a spus Petrică Ropotă.
Printre măsurile care pot fi luate împotriva rău-platnicilor se numără blocarea conturilor şi aplicarea de sechestre pe bunurile mobile şi imobile în vederea scoaterii la vânzare şi recuperării sumelor de bani datorate bugetului de stat.
(18 sep 2008, 12:12:51