Echipa de bucătari de la restaurantul Taco Loco din Suceava şi-a adăugat un nou premiu în palmares. La etapa a treia a celui mai mare eveniment gastronomic organizat în România, Campionatul internaţional de gătit în aer liber, desfăşurată la Gilău-Cluj, în perioada 12-14 septembrie, bucătarii de la Taco Loco au câştigat premiul III la secţiunea creaţie.
Din echipă au făcut parte Cristian Florin Asandului, Iulian Botoşan, Cristian Prelipcean şi Andrei Bordei, toţi cu vârste cuprinse între 21 şi 28 de ani.
Echipa suceveană s-a prezentat în faţa juriului şi a publicului cu arici din muşchiuleţ de căprioară cu piept de raţă, pernuţe din cotlet de cerb cu ficat de raţă, baghete din carne tocată de vânat cu muguri de pin, bacon şi praz şi rulouri din piept de curcan cu pesto şi somon afumat, la grătar.
La ceaun, băieţii au pregătit tocăniţă din inimi şi pipote de raţă cu prune şi mâncărică din fudulii de viţel cu smochine.
Peştele nu se combină cu castravete, nici ciupercile cu carnea de porc
Florin Asandului ne-a declarat că în concurs au fost înscrişi 60 de concurenţi, printre care echipa olimpică de bucătari a României şi echipa naţională de bucătari.
Reţetele după care au pregătit mâncărurile bucătarii de la Taco Loco, creaţia lor, sunt sofisticate şi au fost apreciate ca atare atât de juriu cât şi de public.
„Ca bucătar, când nu faci nimic încep să-ţi vină idei. Nu au fost mâncăruri pe care să le mănânci pentru că ţi-e foame, sunt pentru cunoscători, pentru amatorii de vânat. În 5 minute după ce a plecat juriul, nu a mai rămas nimic pe masă. Tuturor le-a plăcut ce am gătit, mai ales că mâncarea a fost asortată şi cu vinuri pe măsură”, a spus Florin.
Acesta consideră premiul obţinut este o recunoaştere a muncii de până acum şi ne-a spus că foarte curând reţetele pe bază de vânat vor intra şi în meniul obişnuit al restaurantului la care lucrează.
Tânărul bucătar afirmă că până acum are câteva zeci de reţete pe care le-a inventat şi că de cele mai multe ori ideile îi vin pe neaşteptate, fără să se gândească în mod special la o mâncare. O aromă, un colţ de natură, o imagine îi sugerează diverse combinaţii, pe care le analizează din toate punctele de vedere, de la miros şi gust până la aspect şi aranjamentul în farfurie şi pe masă.
„Sigur, sunt şi câteva reguli pe care trebuie să le respecţi, cum ar fi să nu combini castravete cu peşte, ciuperci cu carne de porc sau să nu prepari hribi cu ulei, dar în rest poţi încerca orice fel de combinaţii. Când iese bine, scrii, ca să nu uiţi”, a spus Florin.
O reţetă originală costă între 20 şi 50 de euro
Odată cu premiile au început să vină şi oferte de lucru, dar Florin spune că este mulţumit cu slujba pe care o are acum şi că este interesat doar de eventuale colaborări. Conform acestuia, o reţetă costă între 20 şi 50 de euro, iar colaborarea cu un alt restaurant sau pensiune, în jur de 200 de euro pe zi.
„Degeaba dau cuiva reţeta, dacă nu îi şi arăt cum se face. Eu mă feresc de reţetele din cărţi, trebuie să şi vezi cum se face o mâncare, nu doar să citeşti despre ea”, a mai arătat Florin.
Diploma pe care sucevenii au câştigat-o la această etapă a Campionatului internaţional de gătit în aer liber va fi expusă la loc de cinste în restaurantul Taco Loco, alături de cea de la etapa precedentă, unde au obţinut premiul special.
Diploma este semnată de preşedintele juriului, canadianul Robert Rainford, starul emisiunii Licence to Grill şi profesor la Colegiul George Brown din Toronto, de Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România şi de preşedintele Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ.
Organizatorii competiţiei au fost Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ şi Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism. Pe lângă diplome, cupe şi alte cadouri, câştigătorii au fost răsplătiţi şi cu premii în bani.
(18 sep 2008, 12:14:24