Pompierii s-au luptat cu focul toată noaptea
Alarma cu privire la incendiul declanşat la ferma situată în comuna Grămeşti s-a dat duminică seara, la ora 21.00. Fiind vorba de un foc de mari proporţii, la faţa locului au intervenit pompierii de la Garda de Intervenţie Siret, cei de la Detaşamentul din Rădăuţi, precum şi cei de la serviciile voluntare din Zamostea şi Grămeşti, în total la stingerea incendiului fiind folosite şapte autospeciale.
Focul a fost lichidat abia luni dimineaţă, în jurul orei 7.30, după aproape 11 ore de luptă cu flăcările.
Incendiul a mistuit acoperişul adăpostului de animale, circa 25.000 de baloţi de paie şi a degradat o mulgătoare automată şi camera îngrijitorilor. Cele 400 de capre care erau în fermă au fost scoase afară înainte ca incendiul să cuprindă şi adăpostul, la acţiunea de evacuare a animalelor participând proprietarul, îngrijitorii şi pompierii. Din primele estimări, pagubele ar fi de 300.000 de lei.
Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, „din primele cercetări, focul a izbucnit din cauza unei flăcări puse intenţionat de către o persoană necunoscută”.
În ceea ce priveşte poliţia, care va prelua ancheta după ce pompierii vor întocmi un raport cu privire la condiţiile în care s-a produs incendiul, aceasta ia în calcul fie varianta unei autoaprinderi a furajelor, fie posibilitatea unei aprinderi din neglijenţă (ambii ciobani aflaţi în acea seară la fermă sunt fumători), fie existenţa unei mâini criminale. Cauza va fi înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, procurorii de aici urmând a da o soluţie în acest dosar.
Cere sprijin Prefecturii şi Consiliului Judeţean, nemulţumit de acţiunile primarului
În ceea ce-l priveşte pe proprietar, din punctul său de vedere lucrurile sunt clare.
„Chiar duminică, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, am mutat animalele de pe câmp în adăpostul de la fermă. Aveam adunate toate furajele pentru iarnă, au acţionat chiar în momentul în care puteam suferi cele mai mari pierderi. Sunt absolut convins că este o mână criminală. Exclud posibilitatea unui incendiu provocat de ţigara unuia dintre ciobanii mei, focul a izbucnit în partea de sus a incintei unde ţineam furajele, nu de la sol”, spune Octavian Cuzencu. Acesta a dat de înţeles că bănuieşte cine a provocat incendiul, însă nu doreşte să lanseze vreun nume pentru că nu are dovezi.
El a arătat totuşi că, de mai multă vreme, este în conflict cu patronii firmei „Tudia de la Deal”, care fabrică caşcaval în apropierea fermei sale, aceştia închizându-i chiar drumul de acces la fermă.
„Drumul pe care ei l-au închis nu le aparţine, este drum de servitute. Primarul din Grămeşti ştia acest lucru, însă nu a luat nici o măsură. Rog Prefectura şi Consiliul Judeţean să verifice cum de acest drum a putut fi închis, iar domnul primar nu a luat nici o măsură. Vreau să spun că pompierii au întârziat minute bune la intervenţie din cauza acestui gard”, s-a plâns Cuzencu.
Nu mai poate ţine caprele
Proprietarul fermei spune că, pentru el, acest incendiu este un adevărat dezastru. Fără fermă şi pic de furaje, el apreciază că are o singură soluţie: să vândă caprele şi să scoată măcar o parte din pagubă.
„Stau cu ele afară acum, nu am ce face. Trebuie să le vând urgent la un abator sau, dacă am noroc, să găsesc un client care are o fermă”, spune bărbatul.
Octavian Cuzencu a început să crească capre în urmă cu mai bine de doi ani de zile. În luna martie a acestui an, când am realizat un reportaj referitor la ferma sa de capre, acesta era foarte mulţumit de afacere. Investise mult, se dotase cu aparatura modernă, iar afacerea în plină dezvoltare. Vindea laptele la un procesator, care îl folosea la fabricarea caşcavalului, dar şi celor care doreau să se trateze de diferite boli. Planul său era să iasă pe cont propriu pe piaţă cu lapte de capră. Poliţistul spune că va avea puterea să o ia de la capăt după acest incendiu, şi nu va renunţa la creşterea animalelor.
(16 sep 2008, 11:25:18