Administraţia locală din Fălticeni va primi bani pentru refacerea canalizării distruse de alunecările de teren de la începutul lunii august. Banii vor fi redistribuiţi din sumele alocate de Guvernul României pentru refacerea obiectivelor distruse în urma inundaţiilor din iulie. Decizia de a redirecţiona o parte din bani spre Fălticeni a fost luată ieri, în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, fără a se stabili însă şi cuantumul exact al sumei ce va fi destinat acestor lucrări.
Poluarea la care este supusă populaţia din Fălticeni ca urmare a distrugerii sistemului de canalizare ar putea fi rezolvată până la venirea iernii. Spre Fălticeni au fost direcţionate duminică fondurile necesare operaţiunilor de refacere a canalizării, costuri estimate la 35 de miliarde de lei vechi.
Propunerea de alocare a banilor a fost pusă în discuţia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de către preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a ţinut să precizeze că „este în joc sănătatea a 30.000 de oameni, iar costurile necesare operaţiunilor de refacere a canalizării depăşesc cu mult posibilităţile municipiului Fălticeni”.
Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, care este şi preşedintele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, a spus însă că trebuie umblat la cauză şi nu la efect.
„Dacă nu stabilizăm versantul care a alunecat şi a afectat canalizarea nu facem nimic. Riscăm să băgăm bani de pomană, iar la prima ploaie să avem aceeaşi problemă”, a precizat Alexandru Băişanu.
Prefectul nu a uitat să-l înţepe şi pe primarul din Fălticeni, pe care-l consideră părtaş la actuala situaţie, pentru că nu a intervenit acum doi-trei ani, când au apărut primele alunecări de teren şi s-au semnalat primele probleme la reţeaua de canalizare.
Votul pentru alocarea banilor necesari refacerii canalizării distruse a fost dat de toate persoanele prezente ieri la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.
Refacerea canalizării, prioritate de grad zero
Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, a precizat că banii erau absolut necesari pentru că refacerea canalizării era o prioritate de grad zero şi trebuia tratată ca atare.
„Avem de refăcut circa 450 de metri din colectorul general, dar şi albia pârâului Târgului. În prezent avem o improvizaţie, o rigolă de suprafaţă, care duce apele menajere înapoi în conducta generală care intră în staţia de epurare. Operaţiunile trebuie grăbite pentru a fi terminate până la venirea iernii, dar va fi destul de dificil pentru că terenul este accidentat”, a precizat Vasile Tofan.
(16 sep 2008, 15:41:40