În acest an, cel mai mare vitezoman a fost surprins în municipiul Rădăuţi, localnicul Andrei B., rulând la volanul unui autoturism Skoda cu 143 de kilometri la oră. În acest top urmează alţi câţiva şoferi care au trecut de viteza de 130 de km/h, cei mai mulţi fiind surprinşi pe DN 2.
Anul trecut, în cadrul unei acţiuni desfăşurate pe DN 2, la ieşirea din Suceava spre Iaşi, un radar al poliţiei a înregistrat viteza de 158 de kilometri la oră, atinsă de un şofer din Bacău, pe raza localităţii Drăguşeni.
Recordul absolut înregistrat de radare datează din martie 2006. Atunci, tot pe DN 2, pe raza localităţii Roşiori, un şofer se deplasa cu 170 de kilometri la oră.
50 de amenzi pe zi, pentru viteză
Cele patru maşini ale poliţiei rutiere pe care sunt amplasate radare (dintre care trei nu sunt inscripţionate cu însemnele poliţiei), sunt împărţite pe arii de acţiune, una deservind municipiul Suceava şi împrejurimile, una zona Vatra Dornei, alta Rădăuţiul şi localităţile din jur şi ultima zona Gura Humorului.
Numai în primele şase luni ale acestui an, au fost aplicate un număr de 9.248 de amenzi pentru depăşirea limitei legale de viteză, de aici rezultând o medie de 50 de amenzi pe zi.
Subinspectorul Iulian Mihai Gabinat, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, ne-a declarat că peste 1600 dintre aceste amenzi au vizat şoferii care au depăşit cu mai mult de 30 de km/h viteza admisă, în timp ce 178 dintre sancţiuni au ajuns la şoferii care au depăşit cu mai mult de 50 de kilometri la oră viteza maximă admisă, aceştia din urmă fiind lăsaţi şi fără permis de conducere pentru o perioadă de trei luni de zile.
Zonele unde poliţiştii acţionează cel mai des
Radarele acţionează cu precădere pe raza localităţilor, vizate fiind zonele pe care se circulă cu viteză mare.
„Şoferii calcă pedala de acceleraţie acolo unde şoseaua este bună şi permite rularea cu viteză mare. Mulţi conducători auto ne critică pentru faptul că stăm în aceste zone asfaltate, reproşându-ne că îi pândim ca să-i amendăm. Este şi normal să stăm cu radarele în astfel de zone, noi acţionăm acolo unde este pericol mare de producere a unui accident din cauza vitezei”, a explicat Gabinat.
El a arătat că în ultima vreme, pe DN 17, pe porţiunea de şosea asfaltată de pe tronsonul Iacobeni – Dorna Candrenilor – Poiana Stampei, până la limita cu Bistriţa, şoferii circulă cu viteze mari, riscul de producere de accidente grave fiind considerat ridicat.
Alte porţiuni de drum pe care radarele acţionează des, şoferii circulând cu viteze peste limitele legale, se găsesc pe DN 2, pe sectorul Vadu Moldovei – Drăguşeni, şi pe DN 29, în zona localităţii Dumbrăveni.
Viteza, cauza principală a accidentelor
Viteza rămâne principala cauză de producere a accidentelor rutiere din judeţul Suceava. Din cele 142 de accidente rutiere grave petrecute în primele şase luni ale acestui an în judeţ, 48 s-au produs din cauza vitezei. Cele 48 de evenimente rutiere s-au soldat cu 18 morţi şi 48 de răniţi grav.
„Accidentele din cauza vitezei se împart în două categorii. Pe de o parte, cele produse pe fondul rulării cu viteză excesivă, iar pe de altă parte cele care se petrec din cauza vitezei neadaptate la condiţiile de drum. E suficient ca un şofer să intre într-o curbă sau o succesiune de curbe cu 50-60 de km/h şi să scape maşina de sub control, iar de aici se produce tragedia. Un lucru foarte important ar trebui să ştie şoferii: cine rulează cu viteza legală are şanse mari să evite un accident rutier, indiferent de condiţiile de producere”, a explicat Gabinat.
(13 sep 2008, 11:50:56