Anul şcolar nou stă la Suceava sub zodia contrastelor. Dacă pentru unii elevi, prima zi de şcoală este un prilej potrivit pentru a-şi etala hainele în pas cu moda, pentru alţii, cizmele de cauciuc sunt un accesoriu vestimentar care trebuie purtat obligatoriu la careul de început de an.
Şcoală veche de sute de ani, la Liteni, Moara
Imaginea şcolilor din judeţ diferă, de la unitate de învăţământ la alta. Cei mai norocoşi sunt elevii din oraşe, care vor intra în săli de clasă proaspăt zugrăvite, mobilate şi utilate.
Termopane, grupuri sanitare moderne, table inteligente, calculatoare şi Internet, sunt dotări cu nimic ieşite din comun pentru şcolile din mediul urban.
Lucrurile se schimbă radical în şcolile mici din mediul rural, unde grupurile sanitare sunt în grădină, iar clădirile nu au fost reabilitate de zeci de ani.
Şi în mediul rural însă, contrastele pot fi la fel de evidente. Între şcoala de centru şi celelalte unităţi de învăţământ din comună, diferenţa este ca de la cer la pământ.
Astfel, dacă la şcoala de centru din comuna Moara, elevii încep noul an într-o clădire reabilitată şi modernizată, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre elevii din Liteni, Moara.
O clădire veche de sute de ani, conac boieresc pe vremuri, este astăzi şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Liteni, Moara. Clădirea nu a mai fost reabilitată de zeci de ani, iar lucrul acesta se vede.
„Şcoala asta ori trebuie dărâmată şi construită una nouă, ori trebuie reabilitată total”, a spus Cosma Airinei, director la Liteni, Moara.
Fonduri pentru reabilitarea acestei şcoli nu s-au găsit încă, iar un strat de var pe pereţi este singura „îmbunătăţire” adusă unităţii de învăţământ.
Bănci vechi, „donate” de şcoala de centru
Cât despre mobilierul şcolar de aici, cei 80 de elevi sunt aşteptaţi în bănci vechi, bătute în cuie, şi acelea primite „cadou” de la şcoala de centru, modernizată.
Şcoala din Liteni Moara fost însă dotată cu tâmplărie termopan la grupurile sanitare din curtea şcolii. Dacă o astfel de tâmplărie nu a fost montată încă în şcoală, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre grupurile sanitare, dotate cu geamuri şi uşi termopan.
Şi la Şcoala din Zahareşti, elevii sunt aşteptaţi într-o clădire veche, ai cărei pereţi scorojiţi şi deterioraţi au fost acoperiţi de un strat proaspăt de var. Băncile vechi, acoperite de huse, pe care au fost aşezate manualele uzate, îi aşteaptă luni pe elevi.
La Zahareşti învăţământul este simultan, iar elevii din clasa întâi şi a treia învaţă împreună, la fel ca şi elevii din clasele a doua şi a patra.
Nici preşcolarii nu învaţă în grupe distincte, iar o singură educatoare se ocupă de copiii din toate grupele.
La Şcoala de Arte şi Meserii din Pătrăuţi, o „armată” de oameni se ocupa vineri de curăţenia pentru începutul de an şcolar. Se făceau ultimele retuşuri, se monta mobilierul şi se spălau duşumelele, astfel încât totul să arate bine la deschiderea de an.
(13 sep 2008, 16:55:44