Mai multe variante
Şedinţa, în care câţiva din semnatarii scrisorii (care s-au declarat împotriva schimbării locului statuii voievodului) s-au aflat faţă-n faţă cu edilul urbei, cu câţiva arhitecţi, precum şi cu reprezentanţii direcţiilor de Urbanism şi de Patrimoniu din cadrul primăriei, a avut ca rezultat abandonarea ideii de mutare a statuii domnitorului.
Discuţiile au urmărit totodată identificarea unui amplasament pentru Monumentul Eroilor, fiind analizate mai multe variante.
Dacă numai cu câteva zile în urmă era vizat doar locul ocupat de statuia lui Petru I Muşat, în timpul dezbaterii au apărut şi alte posibile locaţii.
Ca în proiectul iniţial
Dacă una dintre propuneri se referea la amplasarea monumentului în capul scuarului pietonal care se deschide între Hotelul Suceava şi sucursala locală a Raiffeisen Bank, o alta indica rotonda sensului giratoriu din faţa Cinematografului „Modern” sau (o idee care i s-a părut interesantă primarului Ion Lungu) Piaţa Drapelului din imediata apropiere a Palatului Administrativ. Rezervele şi contra-argumentele arhitecţilor, motivate de proiectele de dezvoltare ulterioară a oraşului, au eliminat din discuţie aceste locaţii.
Până la urmă, întrucât nici monumentul nu se realizează acum în materialul propus de autor, bronz sau inox, ci din beton, s-a convenit (ca o soluţie provizorie, întrucât există intenţia construirii unei parcări subterane) ca amplasamentul să rămână cel din proiectul iniţial, adică centrul Pieţei 22 Decembrie, pe axa formată între Casa de Cultură a Sindicatelor şi Cetatea de Scaun a Sucevei.
(13 sep 2008, 11:55:05