Grupul EGGER, cu sediul social în St. Johann, Tirol, Austria, este una dintre principalele companii de prelucrare a lemnului la nivel mondial.
În prezent, compania de familie fondată în anul 1961 asigură producţia cu ajutorul celor 5700 de angajaţi din 16 fabrici aflate în Europa.
Clienţii companiei sunt reprezentanţi ai industriei de mobilă, comercianţi specializaţi în domeniul lemnului, companii de comerţ en gros cu parchet melaminat, magazine de materiale pentru amenajări interioare precum şi sectorul construcţii din lemn.
Investiţie de 210 milioane de euro
Grupul EGGER a inaugurat ieri la Rădăuţi cea de a 16-a fabrică a concernului austriac. Investiţia totală făcută de EGGER în noua fabrică s-a ridicat la 210 milioane de euro şi a permis crearea a patru sute de noi locuri de muncă.
La conferinţa de presă organizată cu ocazia evenimentului au participat Michael Egger, preşedintele Consiliului de Administraţie EGGER, Reinhard Hatti, director de vânzări şi marketing EGGER pentru Europa centrală şi de est, Mihai Şandru, director de vânzări EGGER Romania, prefectul de Suceava Alexandru Băişanu, subprefectul Orest Onofrei şi primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean.
„Doresc să mulţumesc tuturor celor care au participat la acest proiect-mamut şi care şi-au adus contribuţia pentru finalizarea la timp a fabricii”, au fost cuvintele cu care Michael Egger, preşedintele Consiliului de Administraţie EGGER, şi-a început speech-ul.
Operativitate
Omul de afaceri austriac a precizat că motivaţia puternică şi spiritul de echipă de care a dat dovadă EGGER în acest proiect s-au regăsit şi în rapiditatea cu care fabrica a devenit operaţională: la puţin peste un an de la demararea lucrărilor de construcţie, în luna octombrie 2006, a început producţia de plăci stratificate, încă din luna decembrie 2007, în condiţiile în care în etapa construcţiei au lucrat peste 2200 de oameni.
Producţia de plăci aglomerate şi cele două instalaţii de impregnare cu ciclu scurt sunt operaţionale încă din luna ianuarie. Mai mult, o linie de impregnare cu o capacitate de 45 milioane m2 de hârtie decor a intrat în funcţiune la sfârşitul lunii august.
În acest mod, fabrica din Rădăuţi va deveni independentă faţă de celelalte fabrici EGGER în ceea ce priveşte procurarea de hârtie impregnată.
Astfel se realizează condiţiile necesare pentru ca în viitor să se poată valorifica superior şi mai multe plăci brute prin aplicarea de filme impregnate cu răşini melaminice. În acest scop, în luna noiembrie va fi inaugurată o presă tandem, cu ajutorul căreia capacitatea de laminare a fabricii va creşte de la 28 milioane m2 la 56 milioane m2.
„Proximitatea faţă de Ucraina, un avantaj decisiv”
Michael Egger a mai precizat că factorul determinant în ceea ce priveşte construirea fabricii în locaţia aleasă a fost, printre altele, proximitatea faţă de pieţele în plină dezvoltare din Europa de Est, cum ar fi Polonia, Rusia Albă, România şi Ucraina.
„Proximitatea faţă de Ucraina, în special, este un avantaj decisiv”, a spus Egger.
Fabrica EGGER, aflată la o distanţă de numai câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina, are asigurată astfel o legătură optimă cu reţeaua feroviară cu ecartament larg.
La fel ca şi în celelalte locaţii, EGGER îşi doreşte ca majoritatea operaţiunilor sale de transport să se desfăşoare pe cale feroviară. Amplasamentul garantează o bază durabilă de materii prime: lemnul pentru producţie provine de pe o suprafaţă cu raza de aproximativ 300 de kilometri, iar proximitatea faţă de gaterul de lemn al companiei Schweighofer asigură necesarul optim de rumeguş, a mai arătat preşedintele Consiliului de Administraţie EGGER.
„Lider în Europa în domeniul soluţiilor din material lemnos”
Reinhard Hatti, director de vânzări şi marketing EGGER pentru Europa centrală şi de est, a declarat că deviza grupului este „Să fim lider în Europa în domeniul soluţiilor din material lemnos” şi că fabrica EGGER din judeţul Suceava are o capacitate de 600.000 m3 pe an.
Aproximativ 80% din producţie este valorificată superior şi ajunge pe piaţă sub formă de plăci cu strat de melamină (plăci MFC). EGGER asigură durabilitatea şi caracterul ecologic al proceselor de producţie folosind linii de producţie moderne care, la rândul lor, garantează cea mai bună calitate a produselor: „Nu există diferenţe între producţia fabricii EGGER din Franţa, din Tirol (Austria) sau din nordul României”, a explicat Hatti, mai mult „calitatea EGGER rămâne calitatea EGGER, prin urmare criteriile stricte de calitate ale EGGER se aplică şi producţiei din România”.
Patru sute de locuri de muncă
Investitorii austrieci au mai precizat că în prezent, EGGER a angajat 400 de persoane în noua locaţie, iar după implementarea următoarei faze de extindere, numărul acestora poate ajunge la 700.
Efectul indirect al acestui proces de creare a noilor locuri de muncă va duce la atingerea unui număr de patru ori mai mare al locurilor de muncă în diverse sectoare, cum ar fi economia forestieră locală, companiile de construcţii, de transport, precum şi industria alimentară şi hotelieră.
EGGER nu consideră Rădăuţi, sau întreaga regiune în sine ca fiind doar o locaţie economică, ci doreşte să se integreze în comunitate şi să îşi asume responsabilitatea socială.
„Ar trebui ca angajaţii să se poată identifica ei înşişi cu EGGER, iar acest lucru este posibil numai dacă şi noi, în calitate de companie, ne identificăm la rândul nostru cu ei şi cu întreaga locaţie”, a subliniat Mihai Şandru, director de vânzări EGGER Romania.
Un procent important al angajaţilor, 95 la sută, provine direct din regiunea Suceava, iar pentru familiarizarea cu filosofia şi procesele de lucru ale EGGER, toţi angajaţii români au beneficiat de cursuri de pregătire intensivă în alte fabrici EGGER din Europa.
Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, i-a felicitat pe investitori pentru inaugurarea fabricii de la Rădăuţi şi a afirmat că după efortul acestora s-ar impune o cooperare mai amplă cu autorităţile locale pentru stabilirea unor facilităţi care să stimuleze acest gen de investiţii.
(13 sep 2008, 14:52:44