Sprijinul promis de autorităţi familiilor rămase fără case după inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie se transformă într-o bătaie de joc generalizată.
Cele mai multe nemulţumiri par să se fi adunat la Ţibeni, sat inundat de două ori în doar 48 de ore.
Cu ce au mai putut recupera după trecerea apelor, cu ajutorul oferit de rude şi prieteni şi cu deznădejdea celui care nu are unde dormi, oamenii s-au apucat să-şi refacă gospodăriile. Au sperat ca şi autorităţile să le vină în ajutor, aşa cum au promis, cu materiale de construcţii şi bani.
Deziluzia este însă cruntă, pentru că BCA-urile au intrat la apă şi în loc de 21 de mc, cât trebuia să primească fiecare familie, la sinistraţi au ajuns doar câte 36 de bucăţi, material care ar ajunge, eventual, pentru o toaletă.
„Daţi-mi şi mie câteva scânduri, măcar de-un sicriu”
Cele mai tragice situaţii sunt în cazul bătrânilor. Cu venituri modeste şi suferinzi, aceştia se gândesc cu groază la iarna care nu este prea departe.
Floarea Ungureanu are 77 de ani, dar bolile îi îngreunează vederea, auzul şi mersul. Are puterea să ne arate casa în care a locuit până acum câteva săptămâni şi care a fost inundată devenind impracticabilă.
A primit de la Primărie câţiva saci de ciment şi ceva BCA-uri, dar fără un ajutor din partea autorităţilor nu va putea face mare lucru. Acum câteva zile, pe uliţa din faţa casei a trecut o maşină care împărţea scânduri.
„Le-am spus "Daţi-mi şi mie câteva scânduri, măcar de-un sicriu", dar nu m-au băgat în seamă şi au trecut mai departe”, îşi plânge amarul Floarea Ungureanu.
„E o bătaie de joc”
Elena Ignătescu este o altă femeie în vârstă care trebuie să se îngrijească atât de sănătatea ei, cât şi de reconstrucţia casei. Pentru că puterile au cam părăsit-o, a angajat doi oameni din sat să o ajute. Are o pensie de 540 de lei. Asta din ianuarie, că până să-i fie mărită pensia, poştaşul îi înmâna doar 250 de lei lunar.
După ce apele au plecat, reprezentanţii Primăriei Satu Mare au venit să evalueze starea caselor.
„Mi-au spus că este avariată doar 60%. M-am apucat să scot mâlul şi să o fac înapoi, dar într-o noapte a căzut, noroc că nu eram înăuntru, că muream acolo”, îşi aminteşte Elena Ignătescu.
Ajunsă acum la 79 de ani, femeia a sperat că va primi materialele de construcţii şi banii promişi de Guvern. Până acum s-a ales cu 800 de lei, 18 saci de ciment şi 48 de bucăţi de BCA.
„E o bătaie de joc. Ce să fac eu cu astea?”, s-a întrebat Elena Ignătescu în timp ce se uita pierdută spre materialele de construcţii stivuite în curte.
A refuzat pomana jignitoare a autorităţilor
Nici vecinii Elenei Ignătescu nu sunt într-o situaţie mai fericită. Maria Dumitrescu, de 60 de ani, a început reconstrucţia casei. Banii şi materialele de construcţii nu au venit de la stat, ci de la fiica ei, care s-a împrumutat în bancă pentru a-i sări în ajutor.
A primit un ajutor de urgenţă de 2.000 de lei, dar banii s-au terminat rapid, pentru că totul trebuie refăcut în gospodărie.
De la Primărie a mai primit 20 de saci de ciment, iar zilele trecute a fost chemată să-şi ridice cantitatea de BCA-uri alocată.
„Când am ajuns acolo şi am văzut că trebuie să iau 36 de bucăţi de BCA am refuzat. Păi asta e bătaie de joc, ce pot face eu cu BCA-ul pe care mi-l dau ei? E o jignire, mai bine nu ne spuneau că avem de luat ceva”, a declarat Maria Dumitrescu.
Primarul din Satu Mare: „Am primit doar 10-12% din materiale”
Ştefan Cramarciuc, primarul din Satu Mare, comună care are în componenţă şi satul Ţibeni, recunoaşte că situaţia este anormală.
„Firesc era să le dăm oamenilor toate materialele de care aveau nevoie. Noi le primim direct de la producător şi până acum am primit doar 10-12% din materiale. Am vrut să mai aştept să le dau toate odată, dar ieşea alt scandal că face primarul afaceri”, s-a justificat Ştefan Cramarciuc pentru „raţia” de 36 de BCA-uri atribuită sinistraţilor.
Primarul din Satu Mare spune că oamenii ştiu care este situaţia, dar se fac că nu înţeleg, iar alţii s-au şi apucat de vândut BCA-urile primite pentru refacerea caselor.
La Putna, „nisipul” pentru construcţii e de fapt mărgăritar
Nici la Putna situaţia nu stă prea bine pentru familiile rămase fără case. Primăria le-a dat câte 8 ari de teren, dar materialele de construcţii aduse nu pot fi utilizate.
„Nisipul pe care ar trebui să-l folosim e de fapt mărgăritar mai mărunt, iar balastul este în două cu pământ. Constructorii au refuzat să lucreze cu aşa ceva pe motiv că nu se poate. Cei de la Primărie chiar nu au vrut să vadă când au semnat procesul verbal de recepţie a mărfii?”, s-a întrebat Vasile Bălăuţă, unul dintre sinistraţi.
O altă problemă este că materialele de construcţii au fost abandonate undeva la vreo 300 de metri de locul unde trebuie reconstruite casele, iar drumul până acolo se transformă într-o mocirlă la fiecare ploaie care cade în Putna.
„Am cerut celor de la Primărie să pună câteva rabe de balast, să ne tragă şi nouă curent şi să ne ajute cu apă, că altfel nu putem face mai nimic”, a mărturisit Ioan Găinaţ, un alt bărbat lăsat fără nimic după inundaţiile din iulie.
Şi manipularea BCA-urilor s-a făcut în bătaie de joc. Aşa se face că din cei 37 de paleţi de BCA, bucăţile din 4 paleţi sunt deja rupte.
Primarul din Putna: „Vor avea case până pe 30 noiembrie”
Vasile Hotnogu, primarul din Putna, spune că nemulţumiţii ar trebui să se implice mai mult şi să vorbească mai puţin.
„În ceea ce priveşte materialele de construcţii, eu am vorbit cu specialiştii şi aceştia mi-au dat asigurări că sunt de calitate. Drumul la care se referă ei va fi balastat, iar Primăria se va încadra în termen şi cele patru familii vor avea case la roşu până pe 30 noiembrie”, a spus Hotnogu.
Primarul din Putna s-a arătat deranjat că toate eforturile sale nu sunt susţinute de sinistraţi, care aşteaptă să primească totul fără să depună cel mai mic efort.
(12 sep 2008, 11:29:19
Induceti gresit oamenilor ideea ca statul este obligat sa le refaca casele.
Sunt de acord sa le refaca drumurile, podurile etc dar casele ar cam trebui sa si le faca/refaca singuri.
Norocul lor ca e campanie electorala si mai primesc cate ceva. Ar trebui sa multumeasca si pentru putinul pe care l-au primit.