Rudele celor patru tineri suceveni morţi pe data de 2 septembrie a.c., într-un cumplit accident rutier petrecut în Ungaria, au mărturisit, ieri, umilinţele la care au fost supuşi în momentul în care au încercat să aducă acasă, la Iaslovăţ, trupurile neînsufleţite.
Acuzaţiile lor se îndreaptă în primul rând către consulul român de la Budapesta, Marin Ursuţ, şi şeful unei firme de pompe funebre recomandate de oficialul român.
Vorbe goale: „Mi se rupe inima când moare un român”
Cu sufletele sfâşiate de durere din cauza tragediei prin care trec, rudele îndoliate ale lui Ion şi Vasile Coajă, fraţi, în vârstă de 25, respectiv 32 de ani, Nicolae Şorea, de 26 de ani, şi Brânduşa Strugari, de 20 de ani, declară că au fost jecmănite pur şi simplu în Ungaria.
Nu mai puţin de opt persoane, membre ale celor trei familii greu încercate, au plecat duminica trecută spre Ungaria, după ce, povestesc ele, primiseră un telefon de la Consulatul Român de la Budapesta, prin care erau anunţate că pot să vină să ia trupurile neînsufleţite ale celor patru tineri.
Pe drumul spre Budapesta, pe o autostradă din Ungaria, au rămas blocaţi aproape patru ore şi jumătate, din cauza unui accident rutier în care au fost implicate patru maşini.
Deşi se gândeau că nu vor întâmpina foarte multe probleme cu repatrierea cadavrelor, fiind convinşi că vor fi sprijiniţi de consulul român din capitala maghiară, aveau să se convingă mai târziu, spun ei, că mesajele acestuia, de genul „mi se rupe inima când moare un român” –aşa cum le-a spus de mai multe ori, la telefon, rudelor îndoliate –erau doar vorbe goale.
„De ce vă grăbiţi aşa tare, că puteţi să-i luaţi şi peste o lună”
Ion Strugari, tatăl Brânduşei, tânăra în vârstă de 20 de ani care va fi condusă astăzi pe ultimul drum, era, ieri, sleit de puteri.
Ne-a povestit că, înainte de plecare, a vorbit cu consulul Ursuţ la telefon, iar acesta i-a spus că are o firmă de pompe funebre cu care lucrează şi care se va ocupa de repatrierea cadavrelor. Consulul, mărturiseşte Ion Strugari, i-a spus că transportul trupurilor neînsufleţite va ajunge la aproximativ 1900 de euro, plus costul sicrielor.
Pe consulul român la Budapesta l-au văzut o singură dată, chiar în prima zi în care au ajuns în Ungaria.
„Noi am ajuns pe la 10 jumătate –11:00 şi am întârziat puţin faţă de ora stabilită iniţial. Ne-a spus că de ce am venit acuma, că e prea târziu, şi ne-a chemat a doua zi. I-am spus că nu plec din ambasadă, numai dacă mă fugăreşte careva. Eram doar o parte dintre noi acolo. Ne-a zis că până miercuri nu putem lua cadavrele, deşi, iniţial, la telefon, a declarat că totul e rezolvat.
„De ce vă grăbiţi aşa tare –zicea el – că puteţi să-i luaţi şi peste o lună”. La insistenţele noastre, l-a chemat pe şeful de la pompe funebre, i-a dat o hârtie şi a zis să se ocupe de noi”, explică tatăl Brânduşei Strugari.
„Nu ne-a întrebat dacă avem unde să dormim, dacă e nevoie să ne dea pe cineva să meargă cu noi, că nu ştiam nici unul dintre noi limba maghiară... nu ne-au ajutat practic cu nimic”, povesteşte şi Petru Coajă, fratele lui Ion şi Vasile Coajă.
Negocieri „ca la piaţă” în sediul firmei de pompe funebre
Atunci a fost prima şi ultima oară când l-au văzut pe consul. Au fost nevoiţi să se descurce singuri într-o ţară în care nu mai fuseseră niciodată.
Norocul lor a fost un sucevean, stabilit de mai mulţi ani în Budapesta, care, fiind rudă cu unul dintre ei, i-a luat în casa lui, le-a oferit un loc să doarmă, le-a dat de mâncare şi a mers cu ei pentru a-i ajuta să-şi rezolve mai uşor problemele.
Petru Coajă îşi aminteşte că la sediul firmei de pompe funebre, individul pe care li-l recomandase consulul român a început să negocieze cu ei preţul sicrielor şi al transportului trupurilor neînsufleţite: „Era ca la piaţă. Dacă îmi dai atâta, ţi-i duc, mai rupem atâta, mai punea atâta, ca să-i iasă lui la socoteală”.
Dacă la început suma pe care membrii celor trei familii trebuiau să o plătească celor de la pompe funebre era de 4400 de euro, în numai câteva zeci de minute, aceasta a ajuns la 5150 de euro.
Şpagă de 500 de euro, să-şi ducă copiii acasă mai repede
La un moment dat, li s-a spus că nu îşi pot lua acasă rudele decedate mai devreme de miercuri, 10 septembrie.
„Şeful de la firma aia de pompe funebre mi-a spus că el lucrează până la 16:00, nu poate sta peste program, că şi lui îi e greu, că are copii, că nu câştigă foarte mult... I-am spus să-mi zică cât vrea, numai să plecăm, să-mi duc fata acasă. I-am dat vreo 500 de euro, că altfel nici azi (n.r.-ieri) nu cred că eram ajunşi acasă”, continuă Ion Strugari.
Marţi seară, când în sfârşit credeau că au să-şi poată aduce rudele acasă pentru a le înmormânta creştineşte, cei opt bărbaţi din Iaslovăţ s-au confruntat cu o nouă problemă.
Şoferul microbuzului firmei de pompe funebre nu vroia să conducă noaptea. „A venit şeful lui la mine şi mi-a spus că şoferul nu merge noaptea, dar dacă-i mai dăm 100 de euro poate îl convinge”, îşi şterge faţa de lacrimi tatăl Brânduşei Strugari.
„Nu cred că mai pleca viu de aici”
Cea mai mare jecmăneală pe spatele familiilor îndoliate aveau să o afle abia în momentul în care au ajuns acasă şi au desfăcut capacele de la sicriu. Deşi îşi aleseseră din sediul firmei de pompe funebre sicrie între 600 şi 800 de euro, cu îmbrăcăminte, cu cruce sculptată pe capac, odată ajunşi la Iaslovăţ aveau să-şi dea seama că au fost înşelaţi.
Sicriele erau fără îmbrăcăminte, iar pe capac nu era nici o cruce.
„Ăsta cu firma ne-a spus că 6 ore să nu desfacem sicriele. Dacă le desfăceam atunci, când am ajuns, eu nu cred că mai pleca viu de aici. Nu i-au spălat mai deloc. Încă mai au sânge pe ei, săracii. „O să fiţi foarte mulţumiţi”, îmi aduc aminte că ne spunea consulul când ne-a vorbit despre firma de pompe funebre cu care avea să ne pună în legătură”, completează Petru Coajă.
Familiile celor patru tineri se pregătesc acum de înmormântare. Astăzi, vor fi duşi pe ultimul drum Nicolae Şorea şi Brânduşa Strugari, iar mâine rudele, prietenii, vecinii îşi vor lua rămas bun pentru totdeauna de la fraţii Coajă.
„Ne-am cumpărat cadavrele copiilor noştri”, izbucneşte în plâns Ion Şorea, tatăl lui Nicolae Şorea.
Consulul: „Eu nu am nici o legătură cu această firmă”
Contactat telefonic, consulul României la Budapesta, Marin Ursuţ, s-a arătat uimit de acuzaţiile care i se aduc de către familiile celor patru tineri decedaţi.
„Eu nu am ce să-mi reproşez legat de aceste familii. Am făcut tot ce se putea face. Cu acea firmă de pompe funebre am mai lucrat şi nu am avut niciodată probleme. Eu am făcut tot posibilul să-i ajut. Transportul este mult mai scump dacă veneau cu o maşină din România. Dacă ceea ce aud acum este adevărat, atunci este un lucru foarte grav. Rog familiile să mă contacteze, pentru a le cere să depună o reclamaţie şi, dacă se vor confirma acuzaţiile lor, să fie despăgubite. Eu nu am nici o legătură cu această firmă, să fie bine înţeles. Vă asigur că voi verifica toate aceste aspecte. În cealaltă privinţă, vă repet, nu am nimic ce să-mi reproşez. Ei mi-au spus că au unde sta, iar după ce au plecat de la ambasadă, după ce le-am tradus şi legalizat certificatele de deces, nu m-au mai contactat”, a declarat consulul Ursuţ.
Legat de faptul că le-ar fi spus sucevenilor că pot să ia acasă şi după o lună trupurile neînsufleţite ale celor patru tineri, consulul Ursuţ spune că a fost vorba de o neînţelegere. „Le-am spus că sunt cazuri care durează şi o lună. Au înţeles greşit.
Am un gust amar după ce-am auzit ce mi se reproşează. Nu pot să îmi imaginez că ar fi cineva care se gândeşte că eu aş fi ştiut sau chiar împărţit acea şpagă, de care vorbesc ei, cu angajaţii de la firma de pompe funebre. Este inimaginabil”, a încheiat consulul.
(12 sep 2008, 12:04:55