O hotărâre de Consiliu Local dată în urmă cu doi ani dă bătăi de cap asociaţiilor de proprietari, dar şi Primăriei, care e asaltată de sute de cereri de scutire de la plata penalităţilor pentru utilităţi.
Decizia luată de Consiliul Local a avut ca scop ajutorarea familiilor sărace, cu grave probleme sociale, care erau împovărate nu doar de datorii mari la utilităţi, ci şi de penalităţi de zeci de milioane, adunate de-a lungul timpului. Condiţia principală pentru ca aceştia să beneficieze de scutirea de penalităţi era ca ei să îşi achite la zi toate datoriile, pentru că altfel se perpetua o situaţie neplăcută pentru ei dar şi pentru vecinii lor, care se trezeau debranşaţi de la apă caldă şi căldură.
Numai că foarte multă lume a uitat care este scopul acelei hotărâri, încât lunar, la Primărie sunt depuse zeci de cereri de scutire de la plata penalităţilor, fără ca solicitanţii să fie într-adevăr îndreptăţiţi să beneficieze de aceste facilităţi.
„Ce penalităţi vrei? Eu mă duc la Primărie şi mă scuteşte de plată!”
Situaţia este exasperantă şi pentru administratorii de asociaţii, care la fiecare şedinţă lunară cu conducerea Primăriei se plâng de modul în care reacţionează oamenii care au auzit de acea hotărâre, dar au interpretat-o doar cum au vrut ei:
“Nu mai vor să plătească deloc penalităţile la utilităţi. Sunt unii care nu îşi achită facturile luni la rând, dar dacă le pomeneşti de penalităţi mai că sar la bătaie. Alţii ne închid gura din prima – "Ce penalităţi vrei? Eu mă duc la Primărie şi mă scuteşte de plată!". Cu cât sunt mai mulţi care refuză să mai plătească, cu atât cresc datoriile, pentru că furnizorii ne impun nouă penalităţi pentru fiecare zi de neachitare a facturilor”, povesteşte administratorul unei asociaţii de proprietari din Burdujeni, care a şi semnalat problema la Primărie, în mai multe rânduri.
Sute de cereri nejustificate de scutire de la plata penalităţilor
Ceea ce ignoră majoritatea celor care şi-au pus în gând să nu mai plătească penalităţile, după ce luni la rând, sau chiar ani de zile nu şi-au plătit cheltuielile comune, este că scutirea de plată poate fi decisă doar în urma întocmirii unor anchete sociale, din care să reiasă clar faptul că sărăcia şi problemele sociale ori de sănătate i-au determinat să nu îşi achite o perioadă facturile la utilităţi.
Tocmai de aceea, Primăria a fost pusă în situaţia de a pierde timpul realizând sute de anchete sociale la familii care nu reprezintă deloc cazuri sociale.
Numai anul acesta, din cele peste 200 de cereri de scutire de la plata penalităţilor, pentru care s-au întocmit anchete sociale, doar 34 de familii au beneficiat de această facilitate, ca urmare a problemelor grele cu care se confruntă, dar numai după ce şi-au plătit la zi facturile la întreţinere.
În majoritatea acestor cazuri, solicitanţii sunt fie persoane în vârstă, cu boli grave şi costisitoare, care abia le permit să îşi asigure hrana necesară, fie familii numeroase, care trăiesc dintr-un singur salariu. Mulţi dintre ei s-au împrumutat în bancă sau la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, pentru a-şi achita facturile restante.
Pentru aceste 34 de familii, Consiliul Local Suceava a aprobat luna trecută scutiri de la plata penalităţilor în valoare de 56.769 de lei (567 milioane lei vechi).
În schimb, pentru celelalte familii care au depus cereri nejustificate pentru a beneficia de scutire de plată, s-a depus inutil efortul de a face sute de anchete sociale, mai mult fiind încurcată activitatea Primăriei.
„Toată lumea crede acum că dacă vine la Primărie va fi scutită de penalităţi, indiferent de situaţie. Să nu îşi facă speranţe deşarte şi să nu ignore obligaţia de a-şi achita lunar facturile. Scutirea de penalităţi e doar pentru cei cu probleme grave, care au nevoie de ajutor”, a subliniat viceprimarul Lucian Harşovschi.
(11 sep 2008, 22:03:20
sunt bolnav si am pensia mica iar altii isi bat joc si sfideaza ...
E CORECT?